Leterme wil ruimtelijke verankering van volkstuinen
nieuwsToch neemt de maatschappelijke behoefte aan volkstuinen door een steeds groter wordende verstedelijkingsdruk toe, getuige de lange wachtlijsten. "Naast een individueel belang hebben de volkstuintjes een maatschappelijke component: ze bieden mensen de kans tot onmoeting, integratie en ontspanning. Ze vormen een ideaal instrument voor sociale cohesie en tegen verzuring", zei Leterme. "In Gent en Antwerpen zijn een vijfde tot soms de helft van de gebruikers van buitenlandse origine".
De minister trok vervolgens naar het volkstuinpark 'Karel Achtergaele'. Op het volkstuintje van Albert Huys, kok in het Oostendse Damiaanziekenhuis, had de minister-president veel belangstelling voor de zonnepanelen op het houten tuinhuisje. "Met de energie, die ik opsla in een batterij, kan ik grondwater oppompen om mijn stukje te bewateren", zei Huys. "We zijn ons heel goed bewust van dit voorrecht om voor 50 euro een tuintje van 200 vierkante meter het jaar rond te mogen bewerken. Dat de overheid dit structureel wil verankeren, is een hart onder de riem".
In samenwerking met de Universiteit Gent werkt Leterme aan een sociologische en ruimtelijke inventarisatie van de Vlaamse volkstuinen. De resultaten van dit onderzoek, dat half juni afgerond moet zijn, zullen als leidraad dienen bij het ontwerpen van een beleid voor deze volkstuinen. De Vlaamse Volkstuin heeft momenteel 40.000 leden en staat vooral in voor vorming en voorlichting. "Ook hobbytuinders moeten een adequate vorming krijgen", aldus Leterme, die daar jaarlijks 130.000 euro voor vrijmaakt.(MP)