Leie-project verzoent natuurwaarden met bevaarbaarheid

De Vlaamse regering keurde het project ’Rivierherstel Leie’ goed. Tussen 2011 en 2027 moet de Leie een betere vaarweg krijgen, maar moeten ook het landschap en de natuur rond de oude Leie worden hersteld. Voor de landbouwsector wordt een grondenbank voorzien die ruilgronden in de omgeving ter beschikking moet stellen van landbouwers.
27 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

De Vlaamse regering keurde het project ’Rivierherstel Leie’ goed. Tussen 2011 en 2027 moet de Leie een betere vaarweg krijgen, maar moeten ook het landschap en de natuur rond de oude Leie worden hersteld. Voor de landbouwsector wordt voorzien in flankerende maatregelen zoals een grondenbank (met financiële stimuli) die ruilgronden in de omgeving ter beschikking moet stellen van landbouwers.

De rechttrekking van de Leie, vanaf de jaren ’60 tot de jaren ’80, hertekende het landschap en de natuur tussen de Franse grens en Deinze drastisch. De Leievallei veranderde niet alleen fundamenteel van uitzicht, maar ook natuurwaarden gingen verloren. Onder de noemer ‘Rivierherstel Leie’, een natuurproject dat gekoppeld is aan het project Seine-Schelde, schept de Vlaamse regering de kans om deze landschaps- en natuurwaarden in ere te herstellen, terwijl de vaarweg wordt uitgebreid.

De Leie in Vlaanderen vormt een belangrijk onderdeel van het Seine-Schelde project. Alles wordt in het werk gesteld om schepen tot 4.500 ton op de Leie te laten varen. De aanpassingswerken worden grosso modo van noord naar zuid, dus van Gent naar de Franse grens, uitgevoerd. Maar tegelijk met een betere bevaarbaarheid worden de meanders van de oude rivierloop, die afgesneden werden bij de rechttrekking van de Leie, op goed gekozen plaatsen weer in contact gebracht met de rivier.

Waar mogelijk zal ook het historische winterbed opnieuw zichtbaar worden als natuurgebied. "Een winterbed is in de winter het leefgebied bij uitstek voor watervogels. In de zomer wordt het ingenomen door graslanden, moeras en plassen die bulken van de biodiversiteit", legt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege uit. Met ‘Rivierherstel Leie’ wordt ongeveer 500 ha natte natuur gerealiseerd in tien verschillende projectgebieden. De uitvoering start vanuit Frankrijk en eindigt in 2027 met de inrichting van een laatste gebied in de streek van Deinze.

Voor de landbouwsector wordt voorzien in flankerende maatregelen zoals een grondenbank (met financiële stimuli) die ruilgronden in de omgeving ter beschikking moet stellen van landbouwers. Waar de projectgebieden nog geen groene bestemming hebben, wordt de komende jaren een Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) opgemaakt.

Het plan is volgens Schauvliege het levende bewijs dat economie en ecologie perfect te verzoenen zijn en vandaaruit een meerwaarde bieden. "De realisatie van een verruimde vaarweg gaat hier gepaard met een herstel van de historische landschaps- en natuurwaarden in de Leievallei. Zo krijgt de rivier weer de ademruimte die ze verdient", besluit de minister.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek