"Landbouw vergt minder dan 10% van Vlaams watergebruik"
nieuwsDe Vlaamse land- en tuinbouw verbruikt jaarlijks ongeveer 50 miljoen m³ water. “Dat is minder dan tien procent van het totale waterverbruik in Vlaanderen”, zegt Boerenbond naar aanleiding van de Wereldwaterdag die plaatsvindt op 22 maart. "Gezien het belang van water voor de landbouw is het belangrijk om zo weinig mogelijk en het juiste water te gebruiken en zoveel mogelijk water te recycleren”, klinkt het.
Water is een broodnodige grondstof voor de landbouw. Wereldwijd wordt 70 procent van het zoetwaterverbruik ingezet voor land- en tuinbouw. “In Vlaanderen is dit minder dan tien procent”, zegt Boerenbond. Volgens cijfers van het Departement Landbouw en Visserij neemt de Vlaamse veehouderij 34 procent, sierteelt 19 procent, glastuinbouw 20 procent en openlucht teelten en akkerbouw acht procent van het totale waterverbruik door de Vlaamse land- en tuinbouw voor zijn rekening. De overige bedrijven verbruiken zo’n 19 procent.
Niet alleen de hoeveelheid water die verbruikt wordt, is belangrijk. Ook de waterkwaliteit speelt een rol. Volgens Boerenbond komt het er op aan om voor elke toepassing het juiste water te kiezen. “Zo moet het drinkwater van dieren of het reinigingswater voor de melkinstallatie van hoogwaardige kwaliteit zijn. Hiervoor wordt vooral diep grondwater, en in mindere mate leidingwater, gebruikt. Voor het reinigen van stallen en machines liggen de kwaliteitsnormen lager wat ook het geval is voor het beregenen van planten. Hiervoor kan regenwater of recyclagewater gebruikt worden.
Omdat plantaardige en dierlijke producten uit een hoog percentage water bestaan, heeft de landbouwsector heel wat water nodig. “Het is eigen aan ons productiesysteem maar vooral ook aan onze producten. Een krop sla bestaat voor 96 procent uit water, een appel voor 83 procent, melk voor 87 procent en een biefstuk voor 74 procent . Hierdoor vult vaste voeding een deel van de waterbehoefte van de mens in”, zegt Boerenbondvoorzitter Piet Vanthemsche.
Daarom zet de sector al een heel aantal jaren in op gecontroleerd watergebruik en -recyclage. “Zo werden er drinksystemen ontwikkeld die het morsen tegengaan, er wordt door druppelbevloeiing heel gericht beregend in de fruit- en groenteteelt, hogedrukreinigers verbruiken veel minder water bij het kuisen van stallen, serres of machines en bevloeiingswater in serres wordt opgevangen, gezuiverd en hergebruikt”, somt Vanthemsche een aantal voorbeelden op.
Volgens de voorzitter blijft het een uitdaging voor de landbouwsector om verder in te zetten op een goed waterverbruik. “Het Innovatiesteunpunt voor land- en tuinbouw begeleidt boeren hierbij. Kleine en grote tips sturen op bedrijfsniveau het watergebruik bij. Een wateraudit kan daarbij helpen. Deze inspanningen op bedrijfsniveau kunnen de vele inspanningen op sectorniveau aanvullen.” Boerenbond sluit zich daarom aan bij het advies dat de Verenigde Naties formuleerde: “een beter waterbeheer, accurate informatie, efficiëntere landbouw en grote inspanningen om vervuiling tegen te gaan, moeten de vraag naar water verkleinen”.