Krijgt blauwtongziekte endemisch karakter?
nieuwsEen veehouder die een dier naar een blauwtongvrij land wil uitvoeren, heeft de keuze tussen twee mogelijke testprocedures. De eerste en goedkoopste is tegelijk de meest omslachtige: een dier moet twee keer getest worden met een interval van achtentwintig dagen. Tijdens de tussenperiode moet het in quarantaine. Zijn de twee testen negatief, dan kan de uitvoer doorgaan. De tweede mogelijkheid is een veel duurdere test, waarna het bewuste dier al na zeven dagen vrijgegeven kan worden. Op dit ogenblik is het niet duidelijk wie de factuur voor al die tests zal betalen. In de feiten ligt de uitvoer van levende dieren vanuit ons land naar vrije gebieden zo goed als stil.
Bij het Voedselagentschap werkt men zich intussen te pletter om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. De muggenvallen, die op verschillende plaatsen in het land zijn opgesteld in de hoop de boosdoeners te strikken, zitten vol met muggen. Helaas is er nog geen enkele besmette mug gevangen. "We zijn daardoor helemaal niet zeker dat de ziekte wel degelijk door muggen wordt overgebracht", geven de specialisten toe.
Feit is dat in sommige landen zoals Griekenland de ziekte 'spontaan' verdwenen is en dat ze bijvoorbeeld in de VS 'ingeburgerd' is. Besmette runderen ontdoen zich na 100 dagen van het virus, maar blijven wel hun hele leven antistoffen dragen. In het beste geval houden we na de winter alleen nog schapen en runderen over die genezen zijn van de ziekte, maar positief reageren bij bloedonderzoek, schrijft Jos Matthys in Boer&Tuinder.
Bij het Voedselagentschap denkt men dat de overbrengers van de ziekte - als het inderdaad om inheemse muggen zou gaan - bij temperaturen onder de acht graden sterven of een overwinteringsoord opzoeken. "We zijn er bijna zeker van dat de ziekte de volgende lente weer de kop zal opsteken en dat ze endemisch zal blijven. Hopelijk krijgen we ondertussen geen uitbraak van een andere ziekte zoals de vogelgriep. Onze ene beschikbare crisiscel kan twee crisissen tegelijk niet aan", klinkt het.
Meer informatie: Blauwtong-maatregelen in detail