Kiest Belang voor poldergrond of havenuitbreiding?
nieuws"Antwerpen heeft de ambitie een wereldhaven te blijven. Nieuwe scheepstypen, vooral van de grote Aziatische rederijen, hebben een diepte tot 15 meter nodig. De Antwerpse haven kan niet zonder die diepte in de toekomst", aldus Penris. "Er moet dus dringend een Saeftingedok bijgegraven worden om die grote schepen te kunnen ontvangen. Willen we op tijd klaar staan, dan moet dat nu gebeuren".
Met dat Saeftingedok zijn er echter twee problemen. Het polderdorp Doel, dat de voorbije jaren de bouw van het Deurganckdok nauwelijks overleefde, ligt precies op de plaats waar het Saeftingedok zou moeten komen. Bovendien impliceert een uitdieping tot 15 meter tonnen slib dat ergens moet gedumpt worden. De extra containers die via Deurganck- en Saeftingedok binnenstromen, moeten ook landinwaarts gebracht worden. Dat betekent naast een spoorlijn in de Liefkenshoektunnel ook een ontsluiting via het wegennet.
Dat die grote ring het Waasland doorklieft, dat de extra stroom aan containers een verkeersinfarct dreigt te veroorzaken en dat de tonnen slib en een bijkomend dok niet enkel het voortbestaan van Doel hypothekeren maar ook een hypotheek leggen op de levenskwaliteit in een belangrijk deel van het Waasland is één zaak. Daarnaast is er ook nog Europa, dat natuurcompensatie eist voor dergelijke structurele ingrepen. Die compensatie gaat volledig ten koste van de lokale landbouw, die de vruchtbare poldergronden dreigt te verliezen aan de haven.
De stelling van Jan Penris staat dan ook volledig haaks op het gloednieuw economisch partijprogramma van het VB. Dat zegt letterlijk: "Het is voor het VB onaanvaardbaar dat dorpen - bijvoorbeeld Doel - en vruchtbare poldergronden ten prooi vallen aan de uitbreiding van de nijverheid". Dat is ook de lijn die Bruno Stevenheydens volgt. Stevenheydens is nationaal weinig bekend maar tilt zijn partij in Beveren, met dank aan het verzet tegen de havenuitbreiding, wel naar 32 procent, een score die nagenoeg vergelijkbaar is met wat het VB haalt in de stad Antwerpen.
Lees ook: geVILT: Hoelang nog vreet Schelde poldergrond weg?