nieuws

Kandidaten drummen voor stand op Gentse boerenmarkten

nieuws
Boerenmarkten in Gent kennen een groeiend succes Het aantal markten waar verse voedingswaren worden aangeboden, stijgt in Gent ieder jaar. Vooral op plaatsen waar weinig of geen winkels zijn, stelt De Standaard vast. Kooplustigen vinden de gemoedelijke sfeer op de markt een echte meerwaarde. "De producten zijn ook zichtbaar verser dan in de winkel en vaak een stuk goedkoper", vindt een marktganger. Intussen bestaan in Gent lange wachtlijsten voor nieuwe standhouders.
4 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:41
Boerenmarkten in Gent kennen een groeiend succes Het aantal markten waar verse voedingswaren worden aangeboden, stijgt in Gent ieder jaar. Vooral op plaatsen waar weinig of geen winkels zijn.

Vorig jaar was het de beurt aan de Scandinaviëstraat, vlakbij de Afrikalaan. Aanvankelijk op de parking achteraan de appartementsblokken, zagen de bewoners hun kleine boerenmarkt onlangs verschuiven naar de straatkant. Daardoor is die nu ook zichtbaar voor de vele passanten. In 2006 kwam er een boerenmarkt op Gentbrugge, op de terreinen van bedrijvencentrum De Punt, nabij de voormalige Arbed-fabriek. In 2004 verscheen de biomarkt op de Groentenmarkt in het stadscentrum. 2002 was het begin van de boerenmarkt in de Halvemaanstraat in Sint-Amandsberg. Het is een kleine markt met zes kramen: zuivel, groenten, fruit, bereide vleeswaren, eieren en aardappelen.

Een boerin voelt dat de wijk het marktgebeuren intussen een warm hart toedraagt. "Elke laatste zaterdag van de maand zorgt het buurtcomité voor koffie. Daaraan merk je toch dat de bewoners hun markt appreciëren". Tot goed tien jaar geleden konden boeren hun waren nog op privéterrein aanprijzen. Dat is sinds 1996 niet meer toegelaten. Op de zes boerenmarkten die Gent vandaag rijk is, moet 75 procent van de aangeboden waren uit eigen productie bestaan. De rest mogen ze aanvullen met goederen van buitenaf. "Ik mag wel geen fruit verkopen in mijn groentenkraam", zegt boer Patrick Reilhof uit Tielt. "Anders verdubbelt het standgeld, maar dat vind ik niet meer dan normaal".

"Wanneer mensen op vakantie gaan, vinden ze het een must om naar de plaatselijke markt te gaan", zegt een enthousiaste bezoeker. "Maar hier is het toch ook leuk?" Kooplustigen vinden de gemoedelijke sfeer op de markt een echte meerwaarde. "Op een markt is het altijd zo gezellig. De producten zijn ook zichtbaar verser dan in de winkel en vaak een stuk goedkoper", vindt een marktganger.

"De laatste tijd merk ik toch dat mijn omzet toeneemt. De mensen weten ons te vinden. Onze producten komen rechtstreeks van het veld: vandaar dat ze verser en goedkoper zijn. Ze zijn ook al jaren hetzelfde geprijsd. Een kilogram witloof voor één euro, dat vind je toch niet in een winkel. Zeker niet voor deze kwaliteit", verzekert boer Reilhof.

Uniek in Gent is de gratis pendelbusdienst voor de markt van Ledeberg. Door gebrek aan parkeerruimte vlakbij, stelden de marktkramers in 2000 zelf voor de parking onder de E17 in Gentbrugge te gebruiken om van daaruit een bus voor hun klanten in te leggen. "De handelaars betaalden toen ieder 100 frank, maar nu heeft de stad dat verrekend in het standgeld", zegt Ignace De Meyer, directeur van Markten en Foren bij Stad Gent. De plaatsen op Ledeberg, waar naast voeding ook nieuwe koopwaar wordt aangeboden, zijn dus iets duurder dan elders. "Maar de busdienst is een zeer groot succes".

Een gratis busdienst werd overigens ook uitgeprobeerd voor de markt op het Van Beverenplein, maar die is door gebrek aan interesse afgeschaft. In mei 2000 kwam er nog een nieuwe voedingsmarkt op de overdekte Groothandelsmarkt nabij Zwijnaarde, vertelt De Meyer. "Maar in die buurt wonen te weinig mensen. Daarom werd die verschoven naar het Rerum Novarumplein, nabij de appartementsblokken van Nieuw Gent. Die markt draait nu wel goed".

Voorlopig zijn er geen nieuwe markten gepland. Verschuivingen op de kalender zijn evenmin aan de orde. "Ongeveer 90 procent van de standhouders heeft een jaarabonnement. Momenteel zijn er in Gent lange wachtlijsten. Zodra een standhouder dreigt weg te vallen, schrijven we bijvoorbeeld tien potentiële kandidaten aan om het gat zo snel mogelijk op te vullen. Maar als een kraam verdwijnt, krijgen bestaande marktkramers eerst de kans hun stand uit te breiden".

Wat dan met de overige 10 procent? "Die zijn voorbehouden voor mensen die 'op risico komen'. Voor de markt begint, houdt de marktcontroleur een loting onder de markthouders die zich die dag aanbieden", legt directeur De Meyer uit. "Wie geluk heeft, krijgt een plaats. De anderen moeten we helaas terugsturen".(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek