Iscal Sugar wil suikerfabriek in Veurne sluiten
nieuws"De Europese en mondiale landbouwpolitiek liggen aan de oorzaak van de sluiting", zegt de Veurnse burgemeester Jan Verfaillie (CD&V) in een eerste reactie. Iscal Sugar koos voor de sluiting van de Veurnse suikerfabriek omdat daar de jongste jaren nog weinig was geïnvesteerd. "De directie stelde bovendien dat van de drie vestigingen in België, die van Veurne het meest op export was gericht", aldus vakbondsvertegenwoordiger Alain Degand (ACV). "Die export zal helemaal wegvallen, was hun uitleg. De Veurnse suikerfabriek was naar hun zeggen ook de kleinste van de drie". Rendabel was de Veurnse vestiging wel.
Jaar in jaar uit werkten er 77 mensen in de fabriek. In het hoogseizoen van september tot december loopt dit op tot 111. "Daarnaast zorgen honderden transporteurs en tientallen loonwerkers voor het vervoer en rooien van de bieten", aldus de Veurnse burgemeester. "Ongeveer 5.000 gezinnen uit vooral de Westhoek halen een deel of hun volledig inkomen uit de teelt of verwerking van de suikerbieten. Het vernemen van dergelijk nieuws is een zware slag voor een stad en zijn burgemeester. De suikerfabriek is Veurne en Veurne is de suikerfabriek. Net zoals de gemeente Hoegaarden het bier Hoegaarden brouwt".
Volgens ACV-Voeding & Diensten bestaat de kans dat de 21 bedienden nog binnen de groep verder kunnen werken. Iscal Group heeft in ons land nog vestigingen in Fontenoy en Moerbeke. De Veurnse burgemeester vermoedt dat de sluiting ook de doodsteek betekent voor de bietenteelt in de Westhoek. De prijzen gaan door de recente suikerhervorming fors dalen. Bovendien liggen de dichtstbijzijnde fabrieken in Fontenoy en Moerbeke waardoor de transportkosten hoog zullen worden en de suikerteelt onrendabel.
Germain Dhondt, voorzitter van de planters/leveraars van de Veurnse suikerfabriek, verwacht echter niet dat veel bietentelers in de Westhoek het voor bekeken houden na de Europese beperking van de suikersubsidies. "De grotere telers op goede akkergronden zullen ongetwijfeld verder werken. Er zal wel efficiënter moeten worden gewerkt. Tot nu toe produceerden we meer dan ons volgens ons quotum werd betaald. Het zal nu zaak zijn je quotum te halen met zo weinig mogelijk hectare", aldus Dhondt.