Hogere schadevergoeding voor verplichte slacht runderen

Veehouders die runderen slachten in functie van het gezondheidsbeleid zullen voortaan een hogere vergoeding ontvangen. Dat laat federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle weten. Concreet betekent dit dat de vergoeding voor geslachte runderen voortaan ruim 20 procent hoger zal liggen.
1 maart 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:03

Veehouders die runderen slachten in functie van het gezondheidsbeleid zullen voortaan een hogere vergoeding ontvangen. Dat laat federaal minister van Landbouw Sabine Laruelle weten. Concreet betekent dit dat de vergoeding voor geslachte runderen voortaan 20 procent hoger zal liggen en dat het maximum bedrag van de vergoeding van 1.750 naar 2.550 euro stijgt. 

Minister Laruelle heeft na overleg met de landbouworganisaties de formule voor berekening van de schadevergoeding aangepast. In die formule wordt rekening gehouden met het aantal dieren van de kudde dat geslacht moet worden, de vervangingswaarde en de waarde van het vlees. Hoe meer dieren er moeten geslacht worden, hoe hoger de vergoeding. De maximale vervangende waarde wordt opgetrokken van 2.500 naar 3.000 euro.

Veehouders die hun runderen moeten slachten, bijvoorbeeld na een uitbraak van brucellose, zullen voortaan een vergoeding krijgen die ruim 20 procent hoger ligt dan met de vorige berekening. “Dit is een grote vooruitgang. Ik ben blij toch enig soelaas te kunnen brengen in een sector waar een gezondheidsmaatregel vaak heel wat moeilijkheden met zich meebrengt”, aldus Laruelle.

De nieuwe schadeloosstelling treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 1 januari 2011. Dat betekent dat de veehouders die getroffen werden door de uitbraak van brucellose eind 2010, toch op deze hogere vergoedingen kunnen rekenen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek