Heel wat grondwaterwinningen voldoen niet aan de regels

In vergelijking met andere Europese regio’s is de voorraad grondwater in Vlaanderen zeer klein. Een goed vergunningenbeleid en controles op illegale grondwaterwinningen zijn daarom noodzakelijk. Het aantal bedrijven waar gebreken worden vastgesteld, daalde van 82 procent in 2005 tot 71 procent in 2012.
5 april 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:09
Lees meer over:

In vergelijking met andere Europese regio’s is de voorraad grondwater in Vlaanderen zeer klein. Een goed vergunningenbeleid en controles op illegale grondwaterwinningen zijn daarom noodzakelijk. Het aantal bedrijven waar gebreken worden vastgesteld, daalde van 82 procent in 2005 tot 71 procent in 2012. "Deze cijfers blijven hoog", erkent minister Schauvliege, "maar tonen anderzijds toch aan dat de controles resultaten opleveren."

De waterbalans raakt uit evenwicht wanneer het waterpeil van watervoerende lagen afneemt en de grondwaterlagen niet de tijd krijgen om aan te vullen. "Dit is onder meer een gevolg van de dichte en aangroeiende bevolking en van veel economische activiteiten op een klein grondgebied", weet Vlaams volksvertegenwoordiger Jurgen Vanlerberghe (sp.a). Daarom acht hij een goed vergunningenbeleid en een daarmee gepaard gaand handhavingsbeleid noodzakelijk.

Vanlerberghe vreest dat heel wat kleine en grote grondwaterwinningen toch door de mazen van het net glippen. "Gerichte controles op grondwaterputten maken al verschillende jaren deel uit van de milieu-inspectieplannen", verzekert Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. "Zo werden er tussen 2005 en 2012 403 bedrijven onderworpen aan een terreincontrole en 109 aan een administratieve controle."

De milieu-inspectie focust op grondwaterwinningen bij bedrijven met een milieuvergunning klasse één. Het aantal bedrijven waar gebreken worden vastgesteld, daalde van 82 procent in 2005 tot 71 procent in 2012, met een positieve uitschieter van 67 procent in 2009.

De 'verzegelaars' van de Vlaamse Milieumaatschappij zijn nu ongeveer vijf jaar actief. Voordien werden de grondwaterwinningen eerder uitzonderlijk bezocht. "De aanwezigheid van de verzegelaars op het veld heeft ervoor gezorgd dat de pakkans aanzienlijk is vergroot", aldus de minister. "Nog niet alle gekende winningen zijn in de afgelopen vijf jaar bezocht, waardoor er in de toekomst nog steeds onvolkomenheden zullen worden opgemerkt."

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek