Heeft groei Duitse vleesindustrie het plafond bereikt?
nieuwsDe Duitse slachthuizen slachtten in de eerste 11 maanden van 2011 ruim 54 miljoen varkens. Dat is 1,4 procent meer in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. “Toch is die stijging opvallend lager dan de vorige jaren toen telkens vier tot vijf procent groei werd opgetekend. Dit doet vermoeden dat de groei van de Duitse vleesindustrie op haar limieten aan het stuiten is”, legt Joris Coenen van het Belgian Meat Office van VLAM uit.
In volume is de productie vorig jaar gestegen met 1,9 procent tot 5.108.178 miljoen ton. Zo’n 7,7 procent van de in Duitsland geslachte varkens zijn ingevoerd. Dat is een daling met 2,5 procentpunten ten opzichte van 2010. “Ondanks het feit dat er nog steeds sprake is van productiegroei, wijzen deze cijfers toch duidelijk op een groeivertraging. De Duitse vleesindustrie kende immers al verschillende jaren een spectaculaire groei”, aldus Coenen.
Eén van de belangrijkste factoren achter de groei van de vleesindustrie in Duitsland is de afschaffing van het minimumloon voor Duitse arbeiders. “Arbeid is een belangrijke kost. Niet alleen op slachtniveau, maar zeker ook op niveau van versnijdingen. De Belgische beroepsorganisatie van slachthuizen en uitsnijderijen (FEBEV) berekende dat de productiekost in Duitsland tien cent per kilo lager ligt dan bij ons. Dat is voor een prijsgevoelig product als varkensvlees een groot voordeel. Het heeft de Duitse vleesindustrie een enorme schwung bezorgd”, vertelt Coenen.
Aan de groeivertraging die zich nu lijkt voor te doen, liggen volgens hem een aantal factoren ten grondslag. “Groeien kost energie en moeite. Al die geslachte dieren moeten ook verwerkt kunnen worden. De Duitse vleesindustrie concentreert zich in een relatief kleine regio in West-Duitsland. Bedrijven die er willen groeien, stuiten op problemen met vergunningen en ook omwonenden pikken die groei niet altijd.” Dit doet Coenen besluiten dat de groei van de Duitse vleesindustrie stilaan het plafond heeft bereikt.
Meer informatie: Schweineschlachtungen in Deutschland