nieuws

Groen pleit voor vleesmatiging en decimeren veestapel

nieuws
Het voedingspatroon van een Vlaming, met een (te) hoog aandeel dierlijke eiwitten, is niet te veralgemenen naar een wereldbevolking van negen miljard mensen in 2050. Daarom wil Groen dat Vlaanderen dringend een transitieplan opmaakt. "Minder vlees betekent minder vee en bijgevolg een lagere broeikasgasuitstoot, geen mestprobleem meer en minder soja-import."
14 juni 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:05

Het voedingspatroon van een Vlaming, met een (te) hoog aandeel dierlijke eiwitten, is niet te veralgemenen naar een wereldbevolking van negen miljard mensen in 2050. Daarom wil Groen dat Vlaanderen dringend een transitieplan opmaakt. "Minder vlees betekent minder vee en bijgevolg een lagere broeikasgasuitstoot, geen mestprobleem meer en minder soja-import." Het voorstel is verworpen door de meerderheidspartijen.

In de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement stelde Groen een tien-puntenprogramma voor ter correctie van de huidige voedselproductie en -consumptie. De partij drong tevens aan op een Vlaams transitieplan dat de overgang naar een duurzamere voedselproductie en -consumptie mogelijk maakt.

"Wat we dagelijks eten heeft immers een impact op het leefmilieu wereldwijd", vertellen Groen-parlementsleden Dirk Peeters en Hermes Sanctorum. Voor milieuproblemen zoals ontbossing, klimaatopwarming, een exuberant waterverbruik en de vervuiling van lucht, bodem en water wijzen ze de overmatige productie en consumptie van dierlijke eiwitten met de vinger.

"We eten in Vlaanderen anderhalve keer meer vlees dan de hoeveelheid die gezondheidsspecialisten aanbevelen. Het eiwitverbruik afbouwen is dus een goede zaak voor de volksgezondheid", concluderen beide parlementsleden. Momenteel halen we twee derde van onze eiwitten uit vlees, terwijl één derde door plantaardige voeding wordt aangeleverd, zo becijferde Wervel.

Groen stelt voor om het aandeel plantaardige eiwitten in ons voedingspatroon op te trekken. "Dat zou betekenen dat we onze veestapel tot een kwart kunnen terugbrengen. Het Vlaamse mestprobleem zou in één klap opgelost zijn. De afbouw van de veestapel zou ook een goede remedie zijn tegen de klimaatopwarming aangezien veeteelt goed is voor 18 procent van alle broeikasgassen."

De partij ziet nog meer voordelen in het fors inkrimpen van de veestapel. "Zelfvoorziening in eiwitrijk veevoeder zou mogelijk worden. De import van (genetisch gemodificeerde) soja zou daardoor drastisch omlaag kunnen." Peeters en Sanctorum benadrukken de positieve gevolgen voor het leefmilieu. In het Zuiden moet nu jaarlijks drie miljoen hectare Amazonewoud wijken voor grasland en soja.

Dat alles zette beide parlementsleden ertoe aan om een resolutie in te dienen die mikt op de verduurzaming van de voedselproductie en -consumptie in Vlaanderen. De resolutie ijvert aan productiezijde voor duurzaamheidscriteria voor ingevoerde eiwitten, minder afhankelijkheid van soja-import voor veevoeder, een handhaving van het verbod op diermeel in veevoeder en het afbouwen van de veehouderij.

Wat de consumptie betreft, pleit de resolutie voor matiging van vlees, eieren en zuivel, de promotie van vlees- en zuivelvervangers en de garantie dat binnen overheidsdiensten en op scholen vegetarische maaltijden aangeboden worden, duurzaamheidscriteria voor die vegetarische alternatieven, een vis- en vleeswijzer voor de consument, de vermelding van voedselkilometers op de verpakking en de promotie van lokale, streek- en seizoensgebonden plantaardige eiwitproducten.

De resolutie strandde in de commissie Landbouw van het Vlaams Parlement want de meerderheid van CD&V, sp.a en N-VA keurde het voorstel af.

Meer info: Voorstel van Resolutie betreffende een duurzamere voedselproductie en -consumptie in Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek