Groen licht voor solidariteitsfonds in landbouwsector

nieuws
De landbouwsector kan zelf middelen samenbrengen in een solidariteitsfonds dat kan aangewend worden in geval van slechte oogst of andere omstandigheden die de markt bemoeilijken. De Vlaamse regering heeft daarvoor, op voorstel van minister-president Yves Leterme, vrijdag het licht op groen gezet. Europa legt strenge beperkingen op rond steun aan landbouwers die af te rekenen hebben met tegenslagen, maar laat een solidariteitsfonds binnen de sector wel toe.
17 november 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:35
De landbouwsector kan zelf middelen samenbrengen in een solidariteitsfonds dat kan aangewend worden in geval van slechte oogst of andere omstandigheden die de markt bemoeilijken. De Vlaamse regering heeft daarvoor, op voorstel van minister-president Yves Leterme, vrijdag het licht op groen gezet.

Europa legt strenge beperkingen op rond steun aan landbouwers die af te rekenen hebben met tegenslagen, maar laat een solidariteitsfonds binnen de sector wel toe. De landbouwsector kan nu zelf via bijdragen een solidariteitsfonds oprichten.

De Raad die het solidariteitsfonds moet beheren, zal uit 26 leden bestaan, waarvan drie ambtenaren van rechtswege en vijf vertegenwoordigers van de overheid. Verder zijn er zes vertegenwoordigers van de algemene landbouworganisaties en twaalf vertegenwoordigers van de sectoren. Het mandaat van de leden duurt vier jaar en is hernieuwbaar. De leden van de Raad krijgen geen vergoeding.

De Vlaamse regering heeft vrijdag ook definitief beslist een bedrijfsadviessysteem voor de land- en tuinbouw op te richten. Dit moet de land- en tuinbouwers helpen om een meer duurzame bedrijfsvoering na te streven. Ze kunnen, aangemoedigd met een door Europa gecofinancierde subsidie, advies krijgen over thema's als milieu, gezondheid, dierenwelzijn, innovatie, marketing en bedrijfsbeheer.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek