nieuws

Greenpeace wil strengere toelatingsprocedure GGO's

nieuws
Terwijl de EU-ministers van Leefmilieu vergaderden over het GGO-beleid, protesteerde de milieuorganisatie Greenpeace vrijdagochtend in Brussel tegen de huidige toelatingsprocedure. "Die procedure heeft onvoldoende oog voor de gevolgen voor de volksgezondheid op lange termijn. Bovendien heeft de Commissie teveel macht en moet er meer rekening worden gehouden met de stem van de EU-burgers", aldus Karen Simal, campagneleidster bij Greenpeace.
2 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Terwijl de EU-ministers van Leefmilieu vergaderden over het GGO-beleid, protesteerde de milieuorganisatie Greenpeace vrijdagochtend in Brussel tegen de huidige toelatingsprocedure. "Die procedure heeft onvoldoende oog voor de gevolgen voor de volksgezondheid op lange termijn. Er moet ook meer rekening worden gehouden met de stem van de EU-burgers", aldus Karen Simal, campagneleidster bij Greenpeace.

Tot op heden gebruikt de Europese Commissie de zogheten 'comitology procedure' om beslissingen te nemen over het al dan niet toelaten van GGO's. Volgens de milieuorganisatie wordt die procedure gekenmerkt door een gebrek aan transparantie en openheid. "Alle macht ligt bij de Commissie die GGO's kan toelaten, terwijl protest van burgers en individuele lidstaten wordt genegeerd", aldus Simal.

Greenpeace wil dat de Europese Commissie meer rekening houdt met gedegen onderzoek dat op lange termijn wordt uitgevoerd. Heel recent is uit een Australisch onderzoek immers gebleken dat muizen ernstige gezondheidsproblemen kregen na het eten van GGO-erwten. Bij het onderzoek, dat liep over een periode van 10 jaar, werd een gen in de erwten geïntroduceerd waardoor ze resistent werden tegen een kever. Dit gen was op zich niet schadelijk, maar het veroorzaakte wel een wijziging aan de structuur van een ander eiwit. Dit had tot gevolg dat heel wat van die muizen longontsteking kregen en vatbaarder werden voor andere voedselallergiëen.

Op basis van deze resultaten eist Greenpeace nu dat GGO-gewassen grondiger getest worden vooraleer ze worden vrijgelaten in het milieu. De organisatie vraagt ook dat alle onderzoeksresultaten onmiddellijk en systematisch worden vrijgegeven aan het publiek.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek