nieuws

Gemiddelde Belg kocht 32,3 kg vers vlees in 2007

nieuws
Vorig jaar kocht de gemiddelde Belg 32,3 kg vers vlees, exclusief gevogelte en wild. Dat is 710 gram meer dan het jaar voordien. De Belg is nog altijd een notoire vleeseter. In 2000 consumeerde hij 70,2 procent vers vlees, 23,7 procent gevogelte en wild en 6,1 procent verse vis. In 2007 was deze verhouding nagenoeg ongewijzigd. Met een consumptie van gemiddeld 10,6 kg zijn vleesmengelingen het populairst, maar vorig jaar is ook het marktaandeel van puur varkensvlees voor het eerst sinds 2000 gestegen. "Een trendbreuk", luidt het bij VLAM.
7 april 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:42
Vorig jaar kocht de gemiddelde Belg 32,3 kg vers vlees, exclusief gevogelte en wild. Dat is 710 gram meer dan het jaar voordien. De Belg is nog altijd een notoire vleeseter. In 2000 consumeerde hij 70,2 procent vers vlees, 23,7 procent gevogelte en wild en 6,1 procent verse vis. In 2007 was deze verhouding nagenoeg ongewijzigd. Met een consumptie van gemiddeld 10,6 kg zijn vleesmengelingen het populairst, maar vorig jaar is ook het marktaandeel van puur varkensvlees voor het eerst sinds 2000 gestegen.

Sinds 2002 eten de Belgen meer vleesmengelingen zoals gemengd gehakt, worst, brochettes, pita, hamburger en cordon bleu dan pure vleessoorten. Puur varkensvlees komt op de tweede plaats met een gemiddelde consumptie van 9,6 kg, daarna volgen rundvlees (8,8 kg) en kalfsvlees (1,5 kg). Schapen-, lams- en paardenvlees namen vorig jaar slechts 1,4 kg van het vleesverbruik voor hun rekening. Met een besteding van 280 euro gaf de Belg in 2007 meer geld uit aan vers vlees dan het jaar voordien.

Net zoals het segment van de vleesmengelingen is dat van het puur varkensvlees vorig jaar sterker gegroeid dan de totale markt van vers vlees. "Met een stijging van 9,3 naar 9,6 kg/capita treedt een duidelijke trendbreuk op tegenover de dalende aankoopvolumes sinds 2000", zo luidt het bij VLAM. ook zijn er opnieuw meer mensen die puur varkensvlees kopen, namelijk negentig procent van de gezinnen in 2007 ten opzichte van 88 procent in 2006. Er zijn ook weer meer mensen die rundvlees kopen, al daalde vorig jaar het marktaandeel.

De gemiddelde Belg kocht in 2007 1,5 procent meer kalfsvlees dan in 2006. Het aantal gezinnen dat vorig jaar minstens één keer kalfsvlees kocht, steeg van 53 naar 56,9 procent. Het aangekochte volume aan schapen- en lamsvlees bleef stabiel, terwijl de bestedingen lichtjes daalden. Voor paardenvlees heeft de dalende trend zich vorig jaar sterk doorgezet. Er is sprake van een verminderd volumeverbruik van 14,4 procent ten opzichte van 2006. Minder dan een kwart van de gezinnen kocht vorig jaar minstens één keer paardenvlees.

Vleesmengelingen zijn populairder bij jonge gezinnen, terwijl ouderen eerder opteren voor pure vleessoorten. Toch treedt ook bij de oudere gezinnen een lichte verschuiving op naar gemengd vlees. Schapen- en lamsvlees scoren vooral goed bij gezinnen jonger dan dertig, terwijl rund- en kalfsvlees het vooral goed doen bij 65-plussers. Grotere gezinnen kopen in verhouding meer varkensvlees en vleesmengelingen.

Walen en Brusselaars zijn grotere vleeseters dan de Vlaming. De Waal at in 2007 gemiddeld zeven kg en de Waal 3 kg meer, al consumeerde de Vlaming in 2007 wel meer vlees dan het jaar voordien. Het vleesverbruik verschilt overigens naargelang de leeftijd. 65-plussers aten in 2007 met 41,21 kg de helft meer vlees dan gezinnen jonger dan veertig.(KS)

Meer informatie: Vleesverkoop 2007 (word-document)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek