Geen verbod verrijkte kooi vóór 2025

Een verbod op kooisystemen voor legkippen kan er ten vroegste komen in 2025. Dat staat te lezen in het advies van de commissie die het welzijn van legkippen evalueert. De commissie heeft twee jaar lang de voor- en nadelen bestudeerd van systemen om legkippen te houden in verrijkte kooisystemen en niet-kooisystemen, zoals vrije uitloop.
14 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50

Een verbod op kooisystemen voor legkippen kan er ten vroegste komen in 2025. Dat staat te lezen in het advies van de commissie die het welzijn van legkippen evalueert. De commissie, die door de regering in het leven werd geroepen, heeft twee jaar lang de voor- en nadelen bestudeerd van systemen om legkippen te houden in verrijkte kooisystemen en niet-kooisystemen, zoals vrije uitloop.

Vanaf 2012 verbiedt Europa het gebruik van klassieke legbatterijen, maar de zogeheten 'verrijkte kooi' zal wel nog toegelaten zijn. Niet-kooisystemen hebben minder negatieve effecten op het gedrag van de dieren, maar zijn minder efficiënt dan kooien op vlak van sterftecijfer, botbreuken en gezondheidsaspecten.

De commissie, met daarin vertegenwoordigers van de pluimveesector, dierenwelzijnsorganisaties, wetenschappers en consumentenorganisaties, benadrukt dat een onmiddellijk verbod van kooisystemen de kosten voor Belgische kwekers te veel zouden doen stijgen, wat hun positie op de wereldmarkt in gevaar zou brengen. Een volledig verbod op kooisystemen is wel mogelijk vanaf 2025, indien aan een aantal voorwaarden voldaan is. 

Zo mag er geen sprake zijn van een economisch nadeel ten overstaan van andere EU-lidstaten en moet blijken dat de alternatieve systemen niet beduidend slechter scoren dan kooisystemen inzake hygiënische en sanitaire aspecten. Bovendien moeten kippenboeren die reeds investeerden in een verrijkte kooi op het moment dat een eventueel verbod zou ingaan voldoende tijd krijgen om die af te schrijven.

In haar advies vraagt de commissie aan de federale regering om de nodige middelen te voorzien voor onderzoek en steun voor diervriendelijke huisvestingssystemen. De regering moet zich voor 1 januari 2010 uitspreken over de kwestie. In een gezamenlijke persmededeling maken Boerenbond en de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders nu al gewag van een "historisch akkoord" voor de leghennensector. 

"Eindelijk is er zekerheid voor leghennenhouders die willen investeren in een nieuw huisvestingssysteem. Vóór 2025 komt er immers zeker geen afschffing van verrijkte kooisystemen. Wanneer dit na 2025 toch zou gebeuren, hebben bedrijven met kooisystemen nog 18 jaar de tijd om hun bedrijf om te vormen naar een alternatief systeem", zo luidt het.

Ook Gaia is niet ontevreden met het advies dat uiteindelijk uit de bus gekomen is. "Het is een belangrijke stap naar een wettelijk verbod op het houden van leghennen in verrijkte kooien. Miljoenen kippen hebben uitzicht op een beter leven", reageert voorzitter Michel Vandenbosch. De dierenwelzijnsorganisatie wil nu de verwerkende industrie warm maken om naar niet-kooieieren om te schakelen. 

Eerder overtuigde Gaia de supermarkten om niet langer verse kooieieren te verkopen. Daardoor is de hele verse eimarkt in ons land overgeschakeld op scharrel, overdekte buitenuitloop, volière of vrije uitloop.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek