"Geen 25 procent meer melk door afschaffing quotum"
nieuwsOp Europees niveau lijkt er een consensus te groeien om het vanaf 2015 zonder melkquota te doen. Zullen de zuivelbedrijven dan melk kopen bij wie het minste vraagt? "We hebben onze koers nog niet bepaald, maar de melk zal in de eerste plaats aan onze kwaliteitscriteria moeten voldoen. Het is onvermijdelijk dat er andere instrumenten komen om het melkaanbod te beheersen. Dat kunnen leveringsrechten zijn, een systeem met A- en B-prijzen zoals voor suiker, of nog iets anders. Van dag op dag voor de goedkoopste kiezen, lijkt me geen goed idee omdat je als zuivelbedrijf toch op een continue melkstroom rekent", aldus Vanhengel.
De Campina-manager verwacht niet dat er plots 25 procent meer melk zal zijn. "Wij zitten daar niet op te wachten. Het staat wel vast dat Vlaanderen een inhaalbeweging nodig heeft om op het vlak van schaalvergroting gelijke tred te houden met landen als Denemarken en Nederland. Dat zou voor de melkveehouder op de meest economische manier moeten kunnen. Zo moet er op één locatie en niet meer op twee plaatsen gemolken kunnen worden als de bedrijfssituatie het toelaat", luidt het.
Dat in de melkveehouderij ooit integratie zal optreden zoals in de varkenshouderij, gelooft Vanhengel niet. "Wij zijn goed in het vermarkten van melk en melkveehouders zijn goed in het produceren ervan. Wat mij betreft, hoeft er op dat vlak niets te veranderen. Wij investeren in zaken zoals productontwikkeling en nieuwe manieren om melk te valoriseren".
Een tijdje geleden liet eurocommissaris Fischer Boel zich ontvallen dat het niet verstandig is van Nederlandse melkveehouders om quota te kopen voor meer dan twee euro per liter. "Ze heeft gelijk", zegt Vanhengel. "Maar als boer met een bedrijfsbeleid dat op investeren gericht is, zou ik zeker en vast durven aan te kopen. Als je opvolging verzekerd is, of als je arbeidscapaciteit nog niet ten volle benut wordt, zou ik niet twijfelen".