nieuws

FEVIA steunt "realistische aanpak" voedselinformatie

nieuws
FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie in België, laat weten dat zij verheugd is met de stemming in de commissie Gezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement over het voorstel van verordening voor voedselinformatie aan de consument. Met name de afwijking voor kleine verpakkingen en een "meer realistische aanpak" voor de leesbaarheid van de etiketten, kunnen rekenen op bijval.
21 april 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

FEVIA, de federatie van de voedingsindustrie in België, laat weten dat zij verheugd is met de stemming in de commissie Gezondheid en Voedselveiligheid van het Europees Parlement over het voorstel van verordening voor voedselinformatie aan de consument. Met name de afwijking voor kleine verpakkingen en een "meer realistische aanpak" voor de leesbaarheid van de etiketten, kunnen rekenen op bijval.

De belangrijkste vernieuwing van de ontwerpverordening is de verplichte 'voedingswaardedeclaratie'. Dat betekent dat de belangrijkste voedingsstoffen in hetzelfde gezichtsveld vermeld worden op de verpakking. Deze stoffen zijn energie, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Naast deze stoffen hebben de parlementsleden gisteren gestemd voor de verplichte vermelding van transvetzuren. Volgens FEVIA heeft deze vermelding weinig zin aangezien de Europese voedselveiligheidautoriteit (EFSA) onlangs nog bevestigd heeft dat transvetzuren geen probleem meer vormen voor de volksgezondheid nu het verbruik hiervan in de meeste lidstaten gedaald is beneden het door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen maximumniveau van één procent van de energie-inname.

FEVIA herinnert er aan dat de meeste verpakkingen al sinds enige jaren op vrijwillige basis de voedingswaarde vermelden onder de vorm van GDA (Dagelijkse Voedingsrichtlijn) per portie. "De GDA-waarde van energie per portie op de voorzijde van de verpakkingen is uiterst handig want zij informeert de consument in één enkele oogopslag over de belangrijkste voedingswaarde van het product", verklaart FEVIA. De organisatie beroept zich ook op een recente studie van de Ierse Food Standards Agency die leert dat consumenten de vermelding per portie het meest zinvol vinden voor een verantwoorde voedselkeuze.

Niettemin spraken de europarlementsleden zich gisteren uit voor de verplichte vermelding op de voorzijde van de verpakking van de energiewaarde per 100 g/100 ml en daarenboven op vrijwillige basis per portie. "Dit zorgt voor verwarring bij de consument aangezien de energiewaarde al samen met de andere voedingswaarden vermeld wordt per 100g/100ml (meestal op de achterkant van de verpakking) om vergelijkingen tussen producten mogelijk te maken", meent FEVIA.

De federatie is wel tevreden met de steun van de europarlementsleden om een afwijking op de voedingswaardedeclaratie te voorzien voor kleine verpakkingen. Ook de "realistische aanpak" op het vlak van leesbaarheid, valt in de smaak. Al is de voedingsindustrie ontgoochelt dat de leden  van de bewuste commissie terugkomen op een verplichte minimumgrootte van het lettertype, terwijl deze bepaling nochtans geschrapt was tijdens de eerste lezing in het Parlement. Als toch een minimumgrootte wordt opgelegd, vindt FEVIA dat deze niet groter zou mogen zijn dan één mm.

Daarnaast blijft FEVIA ongerust over de door de europarlementsleden voorgestelde uitbreiding van de verplichte vermelding van het land van oorsprong. Het gaat onder meer over de labelling van voedingsmiddelen die bestaan uit één enkel ingrediënt. "Meerdere lidstaten, waaronder België, hebben nochtans aangedrongen op een impactonderzoek om eerst de toegevoegde waarde te evalueren van deze verplichting voor de consument en de haalbaarheid ervan voor de industrie", luidt het.

Ten slotte is het voor FEVIA moeilijk te begrijpen dat de leden van de commissie Gezondheid zich achter het voorstel scharen om bijkomende nationale systemen van voedselinformatie per lidstaat mogelijk te maken. "Dit zal onvermijdelijk leiden tot een fragmentatie van de Europese markt", vreest FEVIA. "Op de Belgische markt, waar de consumenten een aanbod vinden van voedingsmiddelen uit veel verschillende landen, dreigt de situatie bovendien extra ingewikkeld te worden als gevolg van deze uiteenlopende nationale systemen."

In juli zal het Europese parlement zich in plenaire zitting definitief uitspreken over de ontwerpverordening voor voedselinformatie voor de consument. FEVIA hoopt dat tegen dan een akkoord kan worden gevonden tussen de Europese instellingen (Raad van ministers, Commissie en Parlement) voor bijsturing van dit ontwerp. FEVIA meent dat de eigen voorstellen de consument beter kunnen informeren, terwijl in één adem de etiketten daadwerkelijk vereenvoudigd worden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek