FEBEV reageert op ABS-uitval naar slachthuizen
nieuwsThierry Smagghe, gedelegeerd bestuurder van de Federatie Belgisch Vlees (FEBEV) reageert op de beschuldiging van het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) omtrent wanpraktijken in slachthuizen. Hij betreurt dat de verschillende spelers in de sector op elkaar schieten in tijden van crisis en vraagt aan hetzelfde zeel te trekken om de talrijke problemen van de vleessector aan te pakken.
ABS schoot met scherp op slachthuizen waar overtredingen zouden gebeuren zoals onterechte afhoudingen, onjuiste classificaties en afsnijdingen die gebeuren voor het wettelijk mag. Dergelijke overtredingen van de wettelijke richtlijnen kosten de veehouders volgens ABS veel geld. ABS erkent in een open brief dat de Interprofessionele Vereniging van het Belgisch Vlees (IVB) zich kwijt van zijn taak als onpartijdige rapporteur aan de bevoegde overheidsadministratie. Het landbouwsyndicaat noemt het evenwel problematisch dat de vaststellingen die het IVB in slachthuizen doet, traag of zelfs helemaal niet behandeld worden.
"Waar ABS zegt vertrouwen te hebben in de werking van het IVB, ga ik ervan uit dat ook de Vlaamse overheid haar werk doet en correct reageert op de opmerkingen van het IVB", zegt Smagghe. "Als er zware misbruiken zouden zijn in slachthuizen, waar ik niet van op de hoogte ben, dan heb ik er het volste vertrouwen in dat de Vlaamse overheid actie onderneemt als dat nodig zou blijken".
FEBEV roept de landbouworganisaties op om de twisten binnen de vleessector te stoppen en naar het voorbeeld van de sector in Frankrijk aan hetzelfde zeel te trekken. Door het eensgezind optreden van vleesproducenten en slachthuizen werpt de sector in Frankrijk meer gewicht in de schaal wanneer zij de overheid vraagt om een oplossing in dossiers als het BTW-tarief, de Europese aanpak van sanitaire problemen en de lage lonen in Duitse slachthuizen.
"De slachthuizen lijken het laatste jaar oorzaak van alle kwaad. Ook al krijgt de landbouwer zijn centen van het slachthuis, toch zijn zij het niet die de vleesprijs bepalen", benadrukt Smagghe. "In plaats van te schieten op de boodschapper stel ik voor dat de sector gezamenlijk nadenkt over een betere prijs voor rundvlees".
Smagghe meent dat het vlees van Belgisch wit-blauwe runderen een lokale markt is, wat toelaat om als sector na te denken over de vermarkting en de prijs van het vlees. Iets wat volgens Smagghe veel minder kans op slagen heeft in een wereldmarkt zoals die van varkensvlees. "Ik stel vast dat een consument in België veel minder betaalt voor rundvlees dan een consument in Frankrijk, er is dus nog werk aan de winkel", aldus Smagghe.