FAO bezorgd over H1N1 op Chileense kalkoenboerderijen

De Chileense autoriteiten hebben zich tot hiertoe weinig zorgen gemaakt over het Mexicaanse griepvirus dat onlangs werd aangetroffen op twee kalkoenkwekerijen in de buurt van de stad Valparaiso. Het is de eerste keer dat het H1N1-virus zich manifesteert buiten varkens en mensen. Dat ook pluimvee vatbaar is voor infecties, is voor de FAO echter geen fait divers.
28 augustus 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:50

De Chileense autoriteiten hebben zich tot hiertoe weinig zorgen gemaakt over het Mexicaanse griepvirus dat onlangs werd aangetroffen op twee kalkoenkwekerijen in de buurt van de stad Valparaiso. Het is de eerste keer dat het H1N1-virus zich manifesteert buiten varkens en mensen. Dat ook pluimvee vatbaar is voor infecties, is voor de FAO echter geen fait divers.

"De detectie van de Mexicaanse griep bij kalkoenen in Chili doet vermoedens rijzen dat ook kippenbedrijven elders in de wereld besmet kunnen raken met het pandemische virus dat momenteel rondwaart bij mensen", luidt het in een mededeling. H1N1 is niet gevaarlijker dan een doordeweekse seizoensgriep, maar in theorie kan het virulenter worden als gevolg van combinaties met het voor de mens dodelijke vogelgriepvirus H5N1.

"In Zuidoost-Azië is het vogelgriepvirus nog altijd overvloedig aanwezig bij pluimvee. Mocht het Mexicaanse griepvirus verspreid raken onder deze dieren, dan rijst er een probleem", zegt de veterinaire chef Juan Lubroth van de FAO. Het VN-agentschap voor landbouw en voeding dringt er bij ontwikkelingslanden op aan om de veterinaire controles en de monitoring van dierziekten te verscherpen.

Tegelijkertijd benadrukt de FAO dat de Chilenen er goed aan gedaan hebben om de besmette kalkoenbedrijven niet te ruimen. Op zich vormt de aanwezigheid van de Mexicaanse griep in kalkoenen immers geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. "Na een veterinaire inspectie en hygiënische verwerking kan het kalkoenvlees alsnog verkocht worden", adviseert de FAO.

 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek