Extra budget voor Sanitair Fonds en Grondstoffenfonds

nieuws
Het Sanitair Fonds en het Grondstoffenfonds krijgen extra budget, respectievelijk 1,5 miljoen euro en 1,2 miljoen euro extra. “Het plafond van de verplichte reserves van de fondsen werd overschreden dus was het logisch om deze verhoging toe te staan”, zegt federaal landbouwminister Sabine Laruelle. Beide fondsen worden gefinancierd met geld van de sectoren via verplichte bijdragen.
15 maart 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:04

Het Sanitair Fonds en het Grondstoffenfonds krijgen extra budget, respectievelijk 1,5 miljoen euro en 1,2 miljoen euro extra. “Het plafond van de verplichte reserves van de fondsen werd overschreden dus was het logisch om deze verhoging toe te staan”, zegt federaal landbouwminister Sabine Laruelle. Beide fondsen worden gefinancierd met geld van de sectoren via verplichte bijdragen.

Het Sanitair Fonds, dat officieel Fonds voor de gezondheid en kwaliteit van dieren en dierlijke producten heet, financiert de tussenkomsten in het kader van de officiële dierziektebestrijding. Het geld van dit fonds kan gebruikt worden om bij uitbraken van besmettelijke dierziekten veehouders te vergoeden waarvan de dieren verplicht geslacht of vernietigd werden. Het geld kan ook gebruikt worden om erkende dierenartsen prestaties te laten leveren in het kader van dierziektenbewaking, zoals bloednames of vaccinaties, en om specifieke acties te laten uitvoeren in het belang van de veehouderij.

Aan het Grondstoffenfonds, dat officieel het Fonds van de grondstoffen en producten heet, dragen heel wat sectoren bij: producenten van gewasbeschermingsmiddelen, diervoeders, meststoffen, ggo’s, biociden, enz. In tegenstelling tot het Sanitair Fonds is het Grondstoffenfonds geen solidariteitsfonds. De middelen worden dus niet gebruikt om de bijdragende sectoren in geval van crisis te vergoeden, maar wel voor het financieren van wetenschappelijk onderzoek en van administratie nodig om bijvoorbeeld een product op de markt te mogen brengen.

Het Sanitair Fonds zal het extra budget van 1,55 miljoen euro aanwenden in de strijd tegen ziektes zoals IBR en voor controles en onderzoek. “Het vrijmaken van deze extra middelen beantwoordt niet enkel aan een sanitaire noodzaak voor de veeteelt, maar beschermt ook de concurrentiekracht van onze veehouders in de export”, beweert Laruelle. “Het is ook van groot belang een sanitair systeem te handhaven dat waakt over mogelijke nieuwe ziektes, zoals het schmallenbergvirus, en toezicht houdt op bestaande en oudere ziektes.

Het Grondstoffenfonds zal de extra middelen (1,19 miljoen euro) aanwenden om meer personeel aan te werven zodat de procedures van de toelating en wederzijdse erkenning tussen de lidstaten van fytosanitaire producten sneller afgehandeld kunnen worden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek