Export van pluimveemest naar Frankrijk in gevaar?

nieuws
Volgens de Franse regelgeving moeten pluimveebedrijven met meer dan 40.000 kippen aantonen waar zij hun mest zullen spreiden. Deze verplichting willen ze nu ook opleggen aan akkerbouwers die mest invoeren. Die boeren zouden daardoor een vergunning moeten aanvragen om mest te kunnen ontvangen van buitenlandse kippenbedrijven met meer dan 40.000 dieren. Deze vergunningsaanvraag moet één maand uithangen en er is mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Boerenbond voelt de bui al hangen.
28 september 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:39
Volgens de Franse regelgeving moeten pluimveebedrijven met meer dan 40.000 kippen aantonen waar zij hun mest zullen spreiden. Deze verplichting willen ze nu ook opleggen aan akkerbouwers die mest laten invoeren. Boeren zouden daardoor een vergunning moeten aanvragen om mest te kunnen ontvangen van buitenlandse kippenbedrijven met meer dan 40.000 dieren. Deze vergunningsaanvraag moet één maand uithangen en er is mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.

"Het is niet moeilijk om te begrijpen dat de Franse bevolking en de lokale boeren protest zullen indienen tegen deze aanvragen", reageert Boerenbond. De landbouworganisatie vraagt dan ook dat de Vlaamse overheid contact opneemt met de Franse collega's om de zaak aan te kaarten. "De indruk bestaat immers dat deze manier van handelen niet conform is met de Europese handelsregels".

Volgens Boerenbond zien nogal wat Franse boeren de mest vanuit het buitenland liever niet komen en zetten ze de overheid onder druk om hieraan paal en perk te stellen. "Met de IPCC-richtlijn hebben ze nu een stok achter de deur om de importeurs extra eisen op te leggen", luidt het in Boer&Tuinder. Die richtlijn voorziet dat alle grote veehouderijen vanaf 30 oktober moeten voldoen aan de best beschikbare technieken (BBT's).

Uit gegevens van de Mestbank blijkt dat de mestexport naar Frankrijk goed is voor een marktaandeel van 64 procent op een totaal mestvolume van 340.000 ton mest en mestproducten die in 2005 vanuit Vlaanderen geëxporteerd werden. Nederland staat op de tweede plaats met een aandeel van dertig procent.(KS)

Lees ook: geVILT: Hoe veilig is Vlaamse mest?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek