Examen verplicht voor commercieel dierentransport

Chauffeurs en verzorgers die commercieel dierentransport uitvoeren moeten voor het einde van dit jaar beschikken over een getuigschrift van vakbekwaamheid. Dan vervallen de tijdelijke getuigschriften die de FOD Volksgezondheid uitreikte in afwachting van een Koninklijk Besluit.
19 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

Chauffeurs en verzorgers die commercieel dierentransport uitvoeren moeten voor het einde van dit jaar beschikken over een getuigschrift van vakbekwaamheid. Dan vervallen de tijdelijke getuigschriften die de FOD Volksgezondheid uitreikte in afwachting van een Koninklijk Besluit (KB). Reden van het KB is een Europese verordening die al sinds 2007 getuigschriften verplicht maakt.

In juni 2010 trad het Koninklijk Besluit (KB) in werking met betrekking tot het getuigschrift vakbekwaamheid voor het vervoer van landbouwhuisdieren. Dit KB stelt dat alle chauffeurs en verzorgers die commercieel dierenvervoer uitvoeren, over een getuigschrift moeten beschikken. Hiervoor moeten ze slagen in een examen dat Dierengezondheidszorg Vlaanderen, de Katholieke Hogeschool Kempen en de Katholieke Universiteit Leuven samen organiseren. Eens het getuigschrift verworven, blijft het levenslang geldig.

Onder commercieel vervoer wordt begrepen elk transport op Belgisch grondgebied dat minder dan 12 uur duurt, kort transport van minder dan acht uur dat de landsgrenzen overschrijdt en vervoer van dieren over een afstand van meer dan 50 kilometer. Vervoer in het kader van de bedrijfsvoering valt niet onder deze regeling. Voor het vervoer van dieren naar de weide, stallen, een kliniek, wedstrijd of prijskamp zonder aan- of verkoopactiviteiten, moeten chauffeurs en verzorgers dus niet over een getuigschrift beschikken.

Reden van het KB was een Europese verordening die al sinds 2007 een getuigschrift oplegt. België had problemen met de invoering van deze wetgeving, waardoor nog geen examens georganiseerd konden worden. In afwachting reikte de FOD Volksgezondheid voorlopige getuigschriften uit, maar deze zijn slechts geldig tot 31 december 2010.

Om zich voor te bereiden op de examens kunnen de chauffeurs en verzorgers een opleiding volgen. Het examen zelf behandelt algemene en dierspecifieke thema’s, zoals identificatie en registratie, eerste hulp bij ongevallen, reinigen en ontsmetten en veilig omgaan met dieren.

Meer informatie: www.dgz.be of www.diereninformatie.be/veetransport

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek