Europese Commissie vernietigend voor Farm Bill

Het landbouwdepartement van de EU-Commissie is in een nieuw rapport niet mals voor de Amerikaanse landbouwwet die vorig jaar goedgekeurd werd. Vooral de inkomensgarantie die geboden wordt in het nieuwe ACRE-programma ligt onder vuur. "Het lijkt wel alsof de Farm Bill tot stand gekomen is zonder rekening te houden met de engagementen in de Wereldhandelsorganisatie. Het ziet ernaar uit dat de Amerikaanse beleidsmakers gekozen hebben voor meer in plaats van minder handelsverstorende steun", luidt het.
9 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het landbouwdepartement van de EU-Commissie is in een nieuw rapport niet mals voor de Amerikaanse landbouwwet die vorig jaar goedgekeurd werd. Vooral de inkomensgarantie die geboden wordt in het nieuwe ACRE-programma ligt onder vuur. "De Amerikanen lijken te opteren voor steeds meer handelsverstorende steun", zo luidt het.

De Farm Bill regelt tot 2012 een brede waaier programma's, waaronder ook de landbouwuitgaven. Die bedragen zo'n 15 procent van de 58 miljard dollar die jaarlijks gespendeerd wordt in het kader van de landbouwwet. In haar studie stelt de Commissie vast dat de klassieke landbouwsteun uit het verleden overeind gebleven is in de Farm Bill die vorig jaar groen licht kreeg. Daarnaast werden twee nieuwe steunmechanismen in het leven geroepen, met name het ACRE-programma en een soort rampenfonds.

Het ACRE-programma zorgt ervoor dat de steun toeneemt wanneer de prijzen dalen. Volgens het directoraat-generaal Landbouw van de Commissie is het systeem gebaseerd op de hoge prijzen voor landbouwgrondstoffen van de voorbije twee jaar. Indien de marktprijzen dit jaar dalen tot het niveau van 2006 zouden de uitgaven voor dit programma kunnen oplopen tot meer dan tien miljard dollar. Een snelle bijsturing is onmogelijk omdat de inkomensgarantie op jaarbasis slechts met tien procent kan aangepast worden.

Op die manier doet zich hetzelfde fenomeen voor als in 1996, stelt de Commissie. Ook toen werd een Farm Bill goedgekeurd in een periode van hoogconjunctuur op de landbouwmarkten. Toen de prijzen zakten, rezen de uitgaven voor directe inkomenssteun uit de pan. Op basis van het nieuwe rapport vreest de EU dat de steunplafonds voor de teelt van tarwe, soja en maïs doorbroken zullen worden. Voor tarwe zou dat zelfs gebeuren in geval hoge prijzen.

Meer informatie: The New US Farm Bill: Zooming in on ACRE 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek