Europees milieufonds deelt 250 miljoen euro steun uit

De Europese Commissie heeft de financiering goedgekeurd van 210 nieuwe projecten in het kader van het Europees milieufonds LIFE+. Het gaat om projecten die actie ondernemen op het vlak van natuurbehoud, milieubeleid en informatie en communicatie. De totale investering bedraagt 515 miljoen euro, waarvan de EU 249,8 miljoen euro voor haar rekening neemt.
29 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

De Europese Commissie heeft de financiering goedgekeurd van 210 nieuwe projecten in het kader van het Europees milieufonds LIFE+. Het gaat om projecten uit heel de EU die actie ondernemen op het vlak van natuurbehoud, milieubeleid en informatie en communicatie. Samen vertegenwoordigen zij een totale investering van 515 miljoen euro, waarvan de EU 249,8 miljoen euro voor haar rekening neemt.

LIFE+ is het Europees financieringsinstrument voor het milieu en heeft een totaal budget van 2,143 miljard euro voor de periode 2007-2013. Elk jaar lanceert de Commissie een uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor LIFE+-projecten. "De nieuwe projecten zullen niet alleen een aanzienlijke bijdrage leveren aan natuurbehoud en de verbetering van het milieu, zij zullen in heel Europa helpen bij de bewustmaking van de belangrijke uitdagingen die ons op milieugebied te wachten staan, met name biodiversiteitsverlies, waterschaarste en klimaatverandering", zei EU-milieucommissaris Janez Potočnik.

Naar aanleiding van de derde uitnodiging tot het indienen van voorstellen voor de periode tot 2013, die werd afgesloten in november 2009, ontving de Commissie meer dan 600 aanvragen van openbare of particuliere instanties uit de 27 EU-lidstaten. Daarvan werden er 210 voor medefinanciering geselecteerd via de drie onderdelen van het programma: Natuur en Biodiversiteit, Milieubeleid en Bestuur en Informatie en Communicatie.

LIFE+ Natuur en Biodiversiteit-projecten zorgen voor een betere instandhouding van bedreigde diersoorten en habitats. De projecten worden uitgevoerd in 24 lidstaten en vertegenwoordigen een totale investering van 224 miljoen euro. Het merendeel (74) zijn projecten in de categorie Natuur, die bijdragen aan de tenuitvoerlegging van de vogel- of habitatrichtlijn en het Natura 2000-netwerk. De overige 10 vallen onder de proefprogramma's waarmee biodiverstiteitsproblemen in ruimere zin worden aangepakt.

LIFE+ Milieubeleid en Bestuur-projecten zijn proefprojecten die bijdragen aan de ontwikkeling van innoverende beleidsideeën en -instrumenten. De winnende projecten komen uit 17 lidstaten en zijn goed voor een totale investering van 278 miljoen euro, waarvan 120 miljoen wordt verstrekt door de EU. Projecten waarmee wordt gemikt op innovatie maken het grootste deel van de EU-financiering uit. Qua aantal projecten is 'afvalstoffen en natuurlijke hulpbronnen' het best bestreken doelgebied, gevolgd door 'water' en 'innovatie'.

Via LIFE+ Informatie en Communicatie-projecten wordt informatie verspreid, worden milieukwesties onder de aandacht gebracht en worden opleidings- en bewustmakingscampagnes ter preventie van bosbranden gevoerd. De projecten, die betrekking hebben op thema's als biodiversiteit, klimaatverandering, afvalstoffen en water, vinden plaats in zeven lidstaten en zijn goed voor een totale investering van 12,9 miljoen euro, waarvan zo'n 6,3 miljoen wordt verstrekt door de EU.

Voor België werden zeven projecten goedgekeurd met een totale waarde van 21,2 miljoen euro. Vier projecten vallen onder LIFE+ Milieubeleid en Bestuur, waaronder het Renew4GPP-project waarin de firma Dam De Saedeleir gemeentebesturen de ecologische voordelen wil tonen van drie producten op basis van hernieuwbare grondstoffen die conventionele mulch en onkruidwerende folies kunnen vervangen. Het ZTAR-project van het Agentschap voor Natuur en Bos is één van de drie goedgekeurde LIFE+ Natuurprojecten in België en heeft tot doel de biodiversiteit in het Zwingebied te doen herleven.

Voor alle informatie over LIFE+, zie http://ec.europa.eu/life  

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek