"Europees ggo-beleid is bedreiging voor veehouderij"

De lange procedures die de Europese Unie nodig heeft om nieuwe ggo’s te erkennen in combinatie met een nultolerantie voor sporen van niet-erkende ggo’s in soja zullen er voor zorgen de kostprijs van veevoeder 8 tot 18 keer hoger zal worden. Dat blijkt uit een studie van de Nederlandse Wageningen Universiteit.
2 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

De lange procedures die de Europese Unie nodig heeft om nieuwe ggo’s te erkennen in combinatie met een nultolerantie voor sporen van niet-erkende ggo’s in soja zullen er voor zorgen de kostprijs van veevoeder 8 tot 18 keer hoger zal worden. Dat blijkt uit een studie van de Nederlandse Wageningen Universiteit in opdracht van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi).

Een zekere mate van contaminatie of onzuiverheid is moeilijk te vermijden bij grondstoffen, stellen de onderzoekers. In de wetgeving over voedselveiligheid is het een algemeen gebruik dat een minimale hoeveelheid van bepaalde ongewenste stoffen wordt toegestaan. Volgens EU-wetgeving ligt die drempel voor niet-erkende ggo’s tussen 0,5 en 0,9 pct. Wordt die drempel overschreden, dan moet de volledige lading vernietigd worden.”Dat brengt enorme kosten met zich mee”, luidt het.

Met dit onderzoek wilde men nagaan wat de kwantitatieve impact is van het Europese ggo-beleid op de import van ggo’s in de EU. Zo wordt er onderzocht wat de invloed is van andere tolerantiedrempels in combinatie met de tijdsduur die niet door erkende ggo’s nodig hebben om in Europa erkend te worden. De onderzoekers bekeken verschillende scenario’s en vergeleken welke gevolgen die hebben binnen vier jaar.

Hieruit blijkt dat de duur van het Europese goedkeuringsproces voor nieuwe ggo-rassen een zeer grote invloed heeft op de beschikbaarheid en de prijs van EU-goedgekeurde ggo-soja en niet ggo-soja. In ieder geval is de impact groter dan die van tolerantiedrempels tussen 0,0 en 0,9 pct. Bij een vertraging in de toelating van twee of meer jaar zal de sojaprijs zodanig stijgen dat de productie van de Europese veehouderij in veelvoud toenemen.

De onderzoekers becijferden dat de productiekosten op bedrijfsniveau 8 keer zullen stijgen voor vleesvee, 10 keer voor zeugen, 14 keer voor vleesvarkens en 18 keer voor leghennen en kuikens. Dit zou de concurrentiepositie van de Europese veehouderij dusdanig verzwakken dat er een verschuiving plaats vindt van de vleesproductie naar andere werelddelen. “Want dierlijke producten van dieren die met ggo-soja zijn gevoed, worden wel zonder belemmeringen toegelaten in de EU”, stellen ze.

De Nederlandse diervoederindustrie is blij met de bevindingen van dit onderzoek. “Meerdere partijen in de voedselketen wijzen al langer op de grote sociale en economische risico’s die aan het huidige Europese beleid kleven. Dit rapport bevestigt die zorg en biedt een solide onderbouw voor de discussie die op Europees niveau moet gevoerd worden”, zegt Henk Flipsen, directeur van Nevedi.

Meer informatie: 'EU policy on GM soy: tolerance treshold and asynchronic approval'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek