"Europa moet beter communiceren"

De ruim honderd landbouwjournalisten sloten het wereldcongres in Brussel af met een bezoek aan de Europese instellingen. Ze traden er in dialoog met de Europese Commissie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. "Het subsidiebeleid moet transparanter en de communicatie naar het brede publiek moet beter", klonk het bij de Europese Commissie.
25 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

De landbouwjournalisten sloten het wereldcongres af met een bezoek aan de Europese instellingen. Ze traden er in dialoog met de Europese Commissie over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. "Het subsidiebeleid moet transparanter en de communicatie naar het brede publiek moet beter", sloeg de EU-Commissie een mea culpa. In een slottoespraak benadrukte Europees president Herman Van Rompuy het belang van een vitale landbouw voor de hele economie.

De landbouwjounalisten hadden er al een drukke week op zitten toen ze donderdag uitgenodigd waren in de Europese Commissie voor een debat over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Toch kreeg de Commissie een aantal vinnige vragen voorgeschoteld over thema's als voedselvoorziening, klimaatopwarming, de economische crisis en de prijsvolatiliteit.

"De Europese Commissie communiceert nog steeds te technocratisch en te gesofisticeerd", gaf Georg Häusler, kabinetschef van eurocommissaris voor Landbouw Dacian Ciolos toe. "We bereiken daardoor onvoldoende het brede publiek. Toch willen we deze discussie aangaan want elke Europeaan is per slot van rekening consument en belastingbetaler".

Daarom lanceerde Europa half april een online debat over de toekomst van het GLB. "We hebben al ruim 200 reacties ontvangen en roepen iedereen op om deel te nemen. We gaan geen onderwerp uit de weg", aldus Häusler. Hij erkende ook dat Europa te weinig de publieke voordelen van landbouw belichtte. "We moeten duidelijker in de verf zetten hoe belangrijk landbouw is inzake tewerkstelling en milieu".

Ook over het subsidiebeleid was Häusler duidelijk. "De Europese Commsissie ijvert voor een grotere transparantie. Zo publiceren we voortaan de uitbetalingen voor directe steun aan bedrijven". Op de vraag van een Schots journalist waarom die betalingen niet louter naar landbouwers gaan, verwees Häusler naar nationale wetgeving. "Elk land kan individueel beslissen dat de directe steun nog enkel naar boeren gaat".

Na een bezoek aan het Europees parlement en de Europese landbouwersorganisatie Copa-Cogeca werden de landbouwjournalisten voor een Europees dinner verwacht in het Atomium, waar Europees president Herman Van Rompuy een slottoespraak hield.

Hij benadrukte het belang van de landbouw. "Het is een vitale sector in onze economie in meerdere betekenissen van het woord. Niet alleen eten we dagelijks landbouwproducten, we betalen ook voor het Europees beleid. Bovendien leeft 56 procent van de Europeanen op het platteland. Het is de oudste economische activiteit, die mijn grote liefde wegdraagt. Ze verdient het nodige respect vanuit de samenleving, want elke Europeaan is erbij betrokken".

Jef Verhaeren, voorzitter van het IFAJ-congres en dierbare vriend van Van Rompuy, was een tevreden man. "Met de Ijslandse aswolk had het aanvankelijk wat voeten in de aarde om iedereen tot in Brussel te krijgen. Zo was er een Finse delegatie die 24 uur met een ferry onderweg was omdat hun vlucht niet kon doorgaan".

"Dat illustreert treffend het thema van ons congres: 'Tussen passie en pressie'. Niet alleen landbouw voelt de druk van milieu, prijszetting en maatschappij, maar ook landbouwjournalisten ervaren bijvoorbeeld vaak een commerciële of syndicale druk. Het was verrijkend om te horen hoe elke journalist daar in zijn eigen land mee omgaat".

De ruim honderd landbouwjournalisten uit meer dan dertig landen blikten alvast heel tevreden terug op het wereldcongres in Brussel. "Het onthaal was prima geregeld, het programma heel gevarieerd en interessant en de streekbiertjes bijzonder lekker", vatte de Amerikaanse landbouwjournalist Steve Werblow samen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek