"Eten wordt veertien procent duurder"
nieuwsAls gevolg van de grotere productie van biogewassen schetsen sommigen nu al het doemscenario van voedseltekort en toename van de honger in de wereld. "Ik prijs de dag dat onze grondstoffen niet meer voor biodiesel worden gebruikt", klaagt Jurjen Rollingswier, directeur van frituurvetproducent Levo in de Volkskrant. Unilever waarschuwde enkele maanden geleden al voor tekorten aan plantaardige olie. Volgens de biobrandstofindustrie en veel wetenschappers zijn de prijsstijgingen tijdelijk. Door nieuwe technologie kunnen straks ook niet-eetbare gewassen voor biobrandstof worden gebruikt, zoals gras en houtsnippers.
In elk geval zullen alle alternatieven om energie te besparen, gebruikt moeten worden. Dat was de conclusie van een paneldebat op het Land- en Tuinbouwsalon in Roeselare. De land- en tuinbouwer heeft die boodschap duidelijk begrepen. Net zoals op Agriflanders was op het salon de interesse voor zonne- en windenergie nooit eerder zo groot. Het probleem voor de boer is dat de zware investeringen vaak (nog) niet opwegen tegen het rendement. Zo kost een warmtekrachtkoppelingsinstallatie in de glastuinbouw makkelijk 1,5 miljoen euro. De oprichting van coöperatieven kan een oplossing bieden, "maar echt rijp lijkt de Vlaamse land- en tuinbouw daar nog niet voor", aldus Het Nieuwsblad.(KS)
Lees ook: Interview: Wim Soetaert (UGent): "Binnen tien jaar verkopen boeren stoppels en kolven"