Eerste blanke boerderij onteigend in Zuid-Afrika
nieuwsEerder werd een speciale landcommissie opgericht, waarbij zo'n 79.000 landloze Zuid-Afrikanen een claim indienden. De commissie gaat in elk van de gevallen na of de zwarte Zuid-Afrikanen oneigenlijk van hun land zijn gedreven door de apartheidspolitiek. Van de indieners van een claim heeft 4 procent tot nu toe inderdaad zijn land teruggekregen. Door het zogeheten 'bereidwillige koper, bereidwillige verkoper'-principe kan het evenwel jaren duren voor een boer bereid is zijn land te verkopen voor de prijs die de regering biedt.
Landclaims maken de aloude blanke eigenaren onzeker. Alleen in de Nkwalenivallei in het vruchtbare KwaZulu Natal verkochten zeven van de vijftien boeren de afgelopen jaren hun land. Anderen ontruimen haastig hun land en beginnen een wildpark. Sinds 1993 dreven boeren meer dan een miljoen zwarte werknemers van hun land, uit angst dat ze het land zouden claimen. Veel zwarte plattelandsbewoners gaan er overigens van uit dat er een historisch recht bestaat, zelfs als de rechter of de landcommissie zegt dat het niet zo is.
In buurland Zimbabwe werden sinds 2000 bijna vierduizend blanke boeren verdreven. Ze kregen voor dat verlies geen financiële compensatie. Een honderdtal boeren dat sindsdien toch heeft standgehouden, kreeg begin dit jaar te horen dat ook zij moeten vertrekken, als ze hun laatste oogst hebben binnengehaald. De landhervormingen in Zimbabwe zijn uitgelopen op een economische catastrofe. Het land kampt met de hoogste inflatie ter wereld: meer dan 1.200 procent.(KS)