EU-voorstel voor meer lokaal en 'rechtvaardig' fruitsap
nieuwsDe consumptie van fruitsappen is in de EU de voorbije twee decennia bijna verdubbeld. Dat maakt van de EU de grootste importeur van sinaasappelsap. Het Europees Parlement heeft een nieuw voorstel klaar voor een richtlijn die de productiestandaarden verbetert en de consument beter informeert. Bovendien willen de parlementsleden de consumptie van lokale producten verstevigen.
De groeiende consensus over de gezondheidsvoordelen zorgt voor een groot verbruik van fruitsappen in de EU. Bijna twee derde van de wereldexport heeft de EU als bestemming. Meer dan 80 procent van alle sinaasappelsap, veruit het meest geconsumeerde vruchtensap in Europa, komt uit Brazilië en de Verenigde Staten. Deze import op grote schaal produceert een enorme CO2-uitstoot, zo blijkt uit het verslag van Andres Rodriguez dat maandag besproken werd in de commissie voor Volksgezondheid van het Europees Parlement.
Het nieuwe voorstel voor een Europese richtlijn, dat wordt onderzocht door het Parlement, wil de consumptie van lokale producten verstevigen om voedselkilometers te vermijden. Het voorstel wil ook dat fruitsappen geproduceerd worden onder acceptabele sociale en arbeidsomstandigheden, wat neerkomt op productie volgens EU-normen. De veiligheidsprincipes vastgelegd in de EU zijn ook van belang.
De hoge import gaat volgens de parlementsleden gepaard met een minder duurzaam zakenmodel. "De Braziliaanse en Amerikaanse producenten telen de sinaasappels speciaal voor de verwerking, terwijl EU-producenten fruit gebruiken dat van de versmarkt geweerd wordt vanwege de grootte of een misvorming, maar nog steeds geschikt is voor sap van hoge kwaliteit", verklaren zij.
De EU-producenten zouden volgens het verslag van het Parlement ook toestemming moeten krijgen om 10 procent mandarijnsap toe te voegen aan sinaasappelsap, wat de smaak zou verbeteren en gezondheidsvoordelen moet opleveren. Tot slot moet de nieuwe richtlijn het probleem van onvoldoende consumenteninformatie aanpakken en een duidelijk onderscheid maken tussen 'sap' en 'nectar', vanwege de aanwezigheid of afwezigheid van suiker in deze producten.