"EU-handelsbeleid moet samenhangen met landbouwbeleid"
nieuwsBoerenbond stelt vast dat er een gebrek aan samenhang is tussen de ambities van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en die van het Europees handelsbeleid. “Terwijl Europa de Europese landbouw wil verduurzamen, onderhandelt ze over vrijere markttoegang waardoor Europese prijzen voor landbouwproducten sterk gedrukt worden en Europa marktaandeel zal verliezen”, beweert de landbouworganisatie.
Eind vorig jaar legde de Europese Commissie de krijtlijnen voor het Europees landbouwbeleid na 2013 vast. Deze week spreekt de Europese Raad Landbouw zich uit over de mededeling van de Europese Commissie rond de toekomst van het Europees landbouwbeleid. Doelstelling is te komen tot een economisch gezonde, leefbare en diverse Europese landbouwsector die voldoende, veilig, kwaliteitsvol en betrouwbaar voedsel produceert met respect voor mens, milieu, natuur en dierenwelzijn.
“Tezelfdertijd onderhandelt de EU over een handelsakkoord met Mercosur, het handelsblok gevormd door Argentinië, Brazilië, Paraguay, Uruguay en Venezuela. Dat zet de haalbaarheid van de doelstelling van het GLB sterk onder druk”, meent Boerenbond. Volgens de organisatie zou de Europese landbouw ruim 20 miljard euro directe verliezen lijden doordat EU-producten worden weggeconcurreerd van de Europese markt met marktaandeelverlies tot gevolg.
Daarnaast verwacht Boerenbond dat Europa bijna 15 miljard euro indirecte verliezen zal lijden door neerwaartse druk op de Europese prijzen. “Rundvlees moet de grootste concurrentie vrezen en bij uitbreiding alle dierlijke sectoren. Ook de Europese graansector blijft niet gespaard. Meer markttoegang voor het Mercosur-handelsblok zal de reeds bestaande import significant vergroten waardoor we afhankelijker worden van politieke beslissingen of klimatologische omstandigheden in die regio. Dit zal de prijsvolatiliteit verscherpen”, aldus Boerenbond.
De landbouworganisatie is er ook van overtuigd dat we de strenge regels die in Europa gelden op vlak van milieu, klimaat, dierenwelzijn en productiewijze niet kunnen afdwingen voor ingevoerde producten. “De hoge eisen en verwachtingen van de Europese consument - waar het GLB een antwoord probeert op te bieden - worden volledig buiten beschouwing gelaten bij de onderhandelingen over een handelsakkoord”, klinkt het.
Boerenbond vindt dit onaanvaardbaar en vraagt de landbouwministers een duidelijk signaal te geven aan de Europese Commissie. “Wie de Europese landbouw wil verduurzamen, moet ook het Europese handelsbeleid verduurzamen. Als de samenhang tussen beide zoek is, zoals nu het geval is, wordt niet alleen de Europese boer hier de dupe van, maar ook de Europese consument”, meent de landbouworganisatie.