nieuws

EU-burger voor biotechnologie maar tegen ggo-voeding

nieuws
Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête blijkt dat EU-burgers ten aanzien van biotechnologie een positieve houding aannemen. Een grote meerderheid van de Europeanen blijft echter sterk gekant tegen het genetisch modificeren van voedingsmiddelen. De enquête brengt ook een gebrek aan kennis aan het licht.
12 november 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête blijkt dat EU-burgers ten aanzien van biotechnologie een positieve houding aannemen. Een grote meerderheid van de Europeanen blijft echter sterk gekant tegen het genetisch modificeren van voedingsmiddelen. De enquête brengt ook een gebrek aan kennis aan het licht die wijst op een behoefte aan meer communicatie.

De Eurobarometer-enquête, die in februari 2010 werd gehouden, is de zevende in een reeks waarmee in 1991 werd gestart en is gebaseerd op representatieve steekproeven in de EU-lidstaten. Bevraagd over biotechnologie, verwacht 53 procent van de Europeanen gunstige gevolgen voor de toekomst en slechts 20 procent denkt daar anders over. De bewoners van de volgende landen gaven blijk van een bijzonder positieve ingesteldheid: Estland (77%), Zweden (72%) en Finland (69%). De enige lidstaat waar biotechnologie meer negatieve dan positieve gevolgen werd toegedicht, was Oostenrijk: 41 tegen 35 procent.

Het merendeel van de ondervraagden had echter nog nooit gehoord van bepaalde onderwerpen die in de enquête aan bod kwamen zoals nanotechnologie (voor 55% van de ondervraagden onbekend), biobanken (67%) en synthetische biologie (83%). Van het genetisch wijzigen van voeding, had 16 procent van de Europeanen nog nooit gehoord. Een cijfer dat bij de Belgische respondenten 10 procent hoger lag.

Wie er een mening over heeft, is duidelijk gekant tegen genetisch gemodificeerde levensmiddelen (61% tegenstanders). Ook het klonen van dieren voor voedselproductie wordt maatschappelijk niet aanvaard (70% tegenstanders). Als redenen hiervoor geven de respondenten veiligheidsoverwegingen, het niet kunnen bespeuren van enig voordeel en algemeen onbehagen aan. Al ziet de Commissie behoedzame steun voor een nieuwe generatie toepassingen op het gebied van genetisch gemodificeerde levensmiddelen, bijvoorbeeld voor de introductie van genen van wilde appelen in eetappelen (46% van de respondenten is hiervan voorstander en 38% tegenstander).

Jonas Hulsens van Greenpeace Belgium vestigt er de aandacht op dat 65 procent van de Belgische respondenten de ontwikkeling van genetisch gewijzigd voedsel niet steunt. “Dat is niet alleen meer dan het Europees gemiddelde, maar ook een stijging ten opzichte van het verleden”, verwijst Hulsens naar de 58 procent tegenstanders in de Eurobarometerpeiling van 2008.

Volgens een team van sociale wetenschappers dat de resultaten van de Eurobarometer analyseerde, wordt de impuls die biotechnologie aan innovatie geeft, door de EU-burger niet van de hand gewezen. Dat blijkt uit de biotech-toepassingen andere dan voor voeding, die op sterke steun kunnen rekenen. Zo gaf 72 procent van de ondervraagden zijn fiat voor biobrandstoffen van de eerste generatie en 83 procent toonde zich voorstander van biobrandstoffen van de tweede generatie (uit niet-voedselgewassen, nvdr). De steun voor medische toepassingen bleek bijzonder groot, op voorwaarde dat één en ander aan strikte wetgeving wordt onderworpen.

Greenpeace meent dat de Eurobarometer het eigen standpunt bevestigd dat toepassingen van biotechnologie die geen risico’s inhouden - zoals merkerselectie van genen waarmee het conventioneel plantenveredelingsproces aanzienlijk versneld wordt - positief onthaald kunnen worden. Dit in tegenstelling tot genetische modificatie waarmee ingegrepen wordt in de genen van plant of dier.

Volgens EU-commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap Máire Georghegan-Quinn leert de enquête drie dingen. “Ten eerste zijn de Europeanen vrij positief ingesteld ten aanzien van biotechnologie hoewel ze met bepaalde aspecten ervan niet goed raad weten. Ten tweede zijn vele mensen zich ervan bewust dat ze onvoldoende weten over belangrijke aspecten van biotechnologie. Er is dus een enorme behoefte aan informatie. Ten derde moeten alle beslissingen op het vlak van biotechnologie op degelijk wetenschappelijk onderzoek gebaseerd worden en moet bij deze beslissingen terdege rekening worden gehouden met ethische factoren en met gezondheids- en milieufactoren”, aldus de EU-commissaris.

Meer info: Europeans and biotechnology in 2010

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek