EU-parlement gekant tegen afschaffing maïsinterventie
nieuwsAls het van de Commissie afhangt, wordt de maïsinterventie stopgezet vanaf dit jaar. Landbouwers zouden hun beslissingen moeten baseren op marktsignalen en niet zomaar graan mogen telen dat door middel van openbare interventie wordt opgekocht, aldus eurocommissaris Fischer Boel. Met 24 stemmen tegen 10 werden het voorstel en afzwakkende amendementen echter weggestemd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.
Het Europees interventiesysteem voor granen voorziet een opkoopprijs van 101,31 euro per ton voor boeren die hun volume niet kwijtraken op de markt. Volgens de Commissie bedroeg de stockvoorraad vorig jaar 5,6 miljoen ton en zou die tegen 2013 bijna kunnen verdriedubbelen indien er geen maatregelen genomen worden. Vooral productiegebieden die ver verwijderd zijn van consumentenmarkten en waar de productiekost zeer laag is, maken gretig gebruik van het interventiesysteem.
De europarlementsleden merken op dat de prognose van de Commissie in strijd is met de recente markttrends. De huidige marktprijs voor maïs schommelt immers rond de 120 euro per ton en door de magere oogst van vorig jaar zouden de stockvoorraden eind 2006 geslonken zijn tot 4,28 miljoen ton. De toenemende mondiale consumptie en het gebruik van maïs voor de productie van biobrandstoffen ondersteunen de goede prijzen.
Eind mei zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement zich buigen over het voorstel van de Commissie. De stemming is niet bindend voor de Europese ministerraad. Maar enkele weken nadat de europarlementsleden korte metten maakten met de vrijwillige modulatie, zal het opnieuw een krachtig politiek signaal zijn, zo staat te lezen op de website van het Europees Parlement.