De Bieenkorf vecht tegen stuifmeelgebrek in najaar

Het Limburgse provinciebestuur heeft de voorbije drie jaar gratis zaadmengsels uitgedeeld om extra bloemenweiden te creëren. Die leverden een divers stuifmeelaanbod op, waardoor bijen meer kans hadden hun winterrust te overleven. Imkerij De Bieenkorf wil beletten dat het initiatief een stille dood sterft.
20 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:51
Lees meer over:

Het Limburgse provinciebestuur heeft de voorbije drie jaar gratis zaadmengsels uitgedeeld om rest- en braakgronden om te vormen tot kleurrijke bloemenweiden. Die zorgden voor een divers en uitgebreid stuifmeelaanbod, waardoor bijen meer kans hadden hun winterrust te overleven. Imkerij De Bieenkorf uit Rukkelingen-Loon wil beletten dat het initiatief een stille dood sterft.

De landbouwafdeling van de provincie Limburg werkte samen met alle imkersverenigingen om het bloemenzaad te verdelen onder de bevolking. "Die samenwerking was een groot succes, maar het initiatief wordt helaas niet verlengd", zegt Marc Missotten van De Bieenkorf. Daarom heeft hij zelf contact opgenomen met zaadleveranciers om aan gunstige voorwaarden phaceliazaad te kunnen aankopen.

"Pas toen bevriende imkers me vroegen om ook voor hen zaad te bestellen, zakte de prijs een beetje. Zo ontstond de idee om veel meer mensen en groepen te betrekken bij de samenaankoop. Nadat ruchtbaarheid gegeven werd aan het initiatief is het aankoopvolume in enkele weken tijd gestegen van 270 naar bijna 800 kilogram. Daardoor zakte de prijs van 5,85 euro naar 5,33 euro per kilogram", vertelt Missotten, die rekent op nog veel meer bestellingen zodat de prijs onder vijf euro kan zakken.

Door stuifmeelgebrek op het ogenblik dat winterbijen geboren worden, ontwikkelen ze minder weerstand tegen parasieten, bacterieën, virussen, enzovoort. "Imkers moeten daardoor hun bijen op verschillende tijdstippen van het jaar behandelen met producten. De industrie port dit aan, maar is dat nog bijenhouden", vraagt Missotten zich af. Hij pleit ervoor om er op een natuurlijke manier voor te zorgen dat de bijen weer ziekteresistent worden.

Zorgen voor een goed stuifmeelaanbod is daarom erg belangrijk. "Gezonde en vitale bijen zijn me wel wat waard, en daarom wil ik in de omringende dorpen zelfs gratis zaad uitdelen", luidt het. De phacelia is voor veel bedreigde insectensoorten een uitstekende plant omdat die veel nectar en stuifmeel van goede kwaliteit aflevert. De plant kan gezaaid worden vanaf april en bloeit dan zowat zes weken later. Op die manier is hij inzetbaar van eind mei tot november. "Het is ook een heel goede groenbemester", voegt Missotten eraan toe.

De imker onderstreept tot slot nog eens het belang van bijen voor de fruitteelt. "Voor een goede vruchtzetting bij fruitbomen is een goede kruisbestuiving door bijen van het grootste belang. Tot tachtig procent van het fruit komt tot stand door het bezoek van een bij op een bloem. Per vlucht bezoekt een bij gemiddeld een 500-tal bloemen. Bijen zijn de enige bestuivers die als volk overwinteren, en dus zijn het de ideale bestuivers voor het fruit", klinkt het.

Meer informatie: Samenaankoop phaceliazaad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek