nieuws

David Geerts (sp.a) wil Belgische streekbieren redden

nieuws
"Onze brouwers van streekbieren moeten een bescherming van het Belgische bier aanvragen bij Europa. Daarmee kunnen we de verhuizing van Hoegaarden naar Jupille niet meer voorkomen, maar wel dat Hoegaarden straks misschien in China wordt gebrouwen", stelt kamerlid David Geerts (sp.a) in Het Nieuwsblad. Geerts is behalve volksvertegenwoordiger ook cafébaas in Heist-op-den-berg.
22 december 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:32
"Onze brouwers van streekbieren moeten een bescherming van het Belgische bier aanvragen bij Europa. Daarmee kunnen we de verhuizing van Hoegaarden naar Jupille niet meer voorkomen, maar wel dat Hoegaarden straks misschien in China wordt gebrouwen", stelt kamerlid David Geerts (sp.a) in Het Nieuwsblad. Geerts is behalve volksvertegenwoordiger ook cafébaas in Heist-op-den-berg, en vandaar zeer begaan met onze streekbieren.

"Ik heb zitten piekeren of we drama's zoals dat van Hoegaarden kunnen voorkomen met een wetsvoorstel, maar dat lukt niet", aldus Geerts. "Landbouw, waaronder brouwen valt, is een gewestelijke bevoegdheid. En bovendien heeft Inbev zich ingedekt bij het Benelux-merkenbureau zodat de verhuis van Hoegaarden naar Jupille vanuit het federaal parlement niet meer valt tegen te houden. Andere bieren zoals Tongerlo, Grimbergen of Maredsous worden trouwens ook niet meer in hun oorspronkelijke dorpen gebrouwen".

Maar de sp.a'er ziet een begin van oplossing in Europa. "De Unie beschermt streekproducten op drie verschillende wijzen. Met een bescherming op basis van oorsprong en specialiteit valt Hoegaarden niet te redden omdat Grimbergen ook niet meer in Grimbergen gebrouwen wordt en omdat er nog wel meer witbieren bestaan. Maar een bescherming op basis van geografische oorsprong zou wel kunnen. Als Europa het etiket 'Belgisch bier' zou beschermen, staan we een stap verder".

Volgens Geerts is zijn idee realistisch: "België staat bekend als een land met een grote biercultuur. Die faam kan worden beschermd. Individuele brouwers moeten een dergelijke erkenning aanvragen bij de EU-Commissie. Die procedure kan een half jaar of langer aanslepen, maar ik en andere parlementsleden zijn bereid om die brouwers met raad en daad bij te staan".

Meer informatie: Belgisch bier, made in China?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek