nieuws

Dalli wil versoepeling nultolerantie voor ggo-veevoeder

nieuws
John Dalli, eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid, komt binnenkort met een plan om de zogeheten nultolerantie voor ggo’s in veevoeder te versoepelen. Hij wil een “technische oplossing” uitwerken die de nultolerantie niet wijzigt, maar ze wel meer werkbaar maakt in de praktijk.
23 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

John Dalli, eurocommissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid, komt binnenkort met een plan om de zogeheten nultolerantie voor ggo’s in veevoeder te versoepelen. Hij wil een “technische oplossing” uitwerken die de nultolerantie niet wijzigt, maar ze wel meer werkbaar maakt in de praktijk. Het moet ook voorkomen dat er tekorten aan veevoeder ontstaan waardoor de kosten voor de Europese veehouderij de pan uitswingen.

Volgens Dalli is het Europese beleid inzake ggo’s erop gericht om keuzevrijheid te garanderen voor consumenten in de EU. “Daarvoor moet er een verscheidenheid aan landbouwsystemen bestaan met en zonder het gebruik van gentechnologie”, stelt hij. In juli keurde de Europese Commissie nog een aantal nieuwe richtlijnen in verband met coëxistentie goed.

De lidstaten kunnen nu veel strengere maatregelen opleggen om te vermijden dat ggo’s vermengd geraken met gangbare en biologische producten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld ggo-vrije zones vastleggen. “De ervaring heeft ons geleerd dat onder bepaalde economische en natuurlijke omstandigheden coëxistentie niet mogelijk is, vandaar deze beslissing”, aldus Dalli.

Tegelijkertijd benadrukte de eurocommissaris ook dat de Europese procedures voor de erkenning van ggo’s zullen worden verder gezet, en zelfs zullen worden opgedreven. “Deze procedures behoren tot de strengste van de wereld en ze zijn gebaseerd op wetenschap, veiligheid en consumentenkeuze”, verzekert hij.

Dalli beseft ook dat het gebruik van ggo’s een economische realiteit is, zeker voor diervoeders. “De Europese vleesproductie is afhankelijk van de import van veevoedergrondstoffen uit Zuid- en Noord-Amerika. Tussen de 85 en 90 procent van de markt van veevoeders in de EU draagt een ggo-label”. Daarom is het volgens hem aangewezen om een “technische oplossing” uit te werken om de nultolerantie voor niet-erkende ggo’s in grondstoffen voor diervoeder beter werkbaar te maken.

“Sporen van ggo’s die niet erkend zijn in Europa zijn nauwelijks te vermijden. Wanneer die nu in geïmporteerd veevoeder worden aangetroffen, dan wordt de hele scheepslading meteen teruggestuurd”, legt de eurocommissaris uit. Omdat die praktijk een bedreiging voor de Europese veehouderij inhoudt, wil de Europese Commissie een technische richtlijn uitvaardigen voor de bemonstering en analyse van het veevoeder.

Die richtlijn moet een definitie bevatten van de laagste hoeveelheid ggo’s die mag aanwezig zijn in veevoeder en waarvoor een ondubbelzinnige meting mogelijk is. Wanneer de ggo-drempel lager is dan 0,1 procent, is het nu vaak zo dat de meetresultaten sterk verschillen van elkaar. “Deze technische oplossing moet ervoor zorgen dat de nultolerantie beter werkbaar wordt in de praktijk. Ook kan een schaarste aan veevoeder vermeden worden, wat zeer nadelig zou zijn voor de competitiviteit van de Europese veehouderij”, besluit Dalli.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek