Consumptie groenten met 4,4 procent gestegen in 2008

De doorsnee Belg kocht vorig jaar 137 kilogram verse groenten en fruit, dat is een stijging van 1,4 procent in vergelijking met 2007. De consumptie van groenten steeg met 4,4 procent tot 59 kilogram, voor fruit is er sprake van een daling met één procent. De meeste populaire groente is nog altijd de tomaat, in het fruitsegment handhaven de appelen hun koppositie.
27 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:48

De doorsnee Belg kocht vorig jaar 137 kilogram verse groenten en fruit, dat is een stijging van 1,4 procent in vergelijking met 2007. De consumptie van groenten steeg met 4,4 procent tot 59 kilogram, voor fruit is er sprake van een daling met één procent. De meeste populaire groente is nog altijd de tomaat, in het fruitsegment handhaven de appelen hun koppositie.

Door de economische crisis is volgens VLAM bij de Belgische gezinnen een trend merkbaar om opnieuw meer thuis te eten. "Vorig jaar profiteerden de verse groenten van de stijgende populariteit van home-cooking. Bovendien waren de groenten vorig jaar extra aantrekkelijk door hun winkelprijs die bijna vijf procent lager lag dan in 2007", aldus de promotiedienst.

Met bijna tien kilogram per capita blijft de tomaat de meest gekochte groente. Met een groei van iets meer dan één procent in volume nam het tomatenverbruik wel minder sterk toe dan het marktgemiddelde van 4,4 procent. De wortelen nemen de tweede plaats in met een consumptie van negen kilogram. Daarna volgden de uien (6,8 kg), witloof (6,6 kg), sla (3,7 kg) en prei (2,7 kg).

Het aandeel van de trostomaten binnen het tomatensegment is vorig jaar gedaald van 36 naar 34 procent. In 2000 bedroeg dit aandeel nog maar twintig procent, waarna het jaar na jaar steeg. Maar vorig jaar werden de eerste tekenen van verzadiging opgemerkt, stelt VLAM. De 'specialere' tomaten zoals kers- en lange romatomaten zet zich wel verder. Over de periode van 2000 tot 2008 is het volumeaandeel van de klassieke losse tomaten gedaald van 75 naar 49 procent. Dit aandeel lijkt zich nu te stabiliseren. 

De gemiddelde Belg verorberde vorig jaar ruim 78 kilogram fruit. De citrusvruchten vormden met 30,3 procent van het fruitvolume de grootste categorie, alhoewel dit een daling is van bijna twee procent in vergelijking met 2007. De pitvruchten waren goed voor een aandeel van 27,8 procent, waarbij de appelen en peren relatief goed zijn voor 21 en 6,8 procent.

Het appelverbruik blijft een dalende trend volgen, maar toch stond de appel vorig jaar met een verbruik van 16,4 kilogram per capita nog altijd helemaal bovenaan in de fruittoptien. Andere geliefde fruitsoorten zijn sinaasappelen (14,3 kg), bananen (12,2 kg), mandarijnen (5,8 kg), peren (5,3 kg) en druiven (3,6 kg). Met vijftig procent van het volume bleef jonagold ook vorig jaar veruit de belangrijkste appelvariëteit. Voor peren werd 2008 gekenmerkt door een forse prijsstijging van 18 procent, maar toch steeg ook het gekochte volume.

Algemeen is het zo dat de ouderen (+50 jaar) relatief veel meer verse groenten en fruit consumeren. Jongeren (-50 jaar) en gezinnen met kinderen vertonen een onderconsumptie. Zo nemen de gezinnen met kinderen, die 45 procent van de bevolking uitmaken, slechts 40 procent van de groenteconsumptie voor hun rekening.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek