nieuws

Buurt verdeeld over biogasinstallatie in Bekkevoort

nieuws
Het gesloten varkensbedrijf van Pieter Van Dooren in het Vlaams-Brabantse Bekkevoort heeft een milieu- en stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de bouw van een vergistingsinstallatie. Daarmee stoot de landbouwer echter op flink wat protest van de buurtbewoners. "Om voldoende stroom te kunnen genereren, heeft het bedrijf veel meer mest nodig dan het zelf produceert", zegt buurvrouw Fernande Vanhoudt. Samen met Natuurpunt verzamelden de omwonenden 207 handtekeningen.
9 mei 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:37
Het gesloten varkensbedrijf van Pieter Van Dooren uit de Wissenbeemd in het Vlaams-Brabantse Bekkevoort heeft een milieu- en stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de bouw van een vergistingsinstallatie. Daarmee stoot de landbouwer echter op flink wat protest van de buurtbewoners.

"Om voldoende stroom te kunnen genereren, heeft het bedrijf veel meer mest nodig dan het zelf produceert", zegt buurvrouw Fernande Vanhoudt in Het Nieuwsblad. "Dat wil zeggen dat er elke dag mest moet worden aangevoerd. In onze wijk is sowieso al veel zwaar verkeer, omdat er flink wat boeren in de buurt wonen. Als er nu nog tonnen mest moeten worden aangevoerd, dan is het hek helemaal van de dam".

Pieter Van Dooren relativeert dat. "Wij hebben een studiebureau onder de arm genomen om te berekenen hoeveel extra verkeer zo'n installatie met zich zou meebrengen", vertelt hij. "Uit hun onderzoek bleek dat er per dag gemiddeld 2,74 extra transporten zouden bijkomen. Dat lijkt me niet onoverkomelijk. Uiteraard zullen er piekmomenten zijn. Maar dan nog zal het binnen de perken blijven. Bovendien gebeurt de vergisting in een afgesloten ruimte, waardoor de geurhinder beperkt zal blijven".

De buurtbewoners staan echter sceptisch tegenover de studie en gingen toch over tot actie. Samen met Natuurpunt verzamelden zij 207 handtekeningen. Dat maakt buurman Bert Maris ongerust. Hij heeft geen problemen met het extra verkeer, maar is bang dat het hele zaakje zal escaleren. "Door de hele heisa rond het gebeuren, vrees ik dat het stadsbestuur op deze zaak zal springen. Als hen ter ore komt dat er extra vervoer nodig is, zullen zij misschien een brede weg willen aanleggen, wat een stuk minder veilig is".

De periode om klacht in te dienen tegen de aanvraag van de vergunning is intussen afgelopen. Binnenkort zal het schepencollege zich over de zaak buigen.(MP)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek