Boerenzwaluw is vogel van het jaar 2009

De boerenzwaluw is als laureaat uit de bus gekomen van de derde verkiezing van de vogel van het jaar door Vogelbescherming Vlaanderen. De boerenzwaluw kaapte 21 procent van de 2.442 stemmen weg. Hoewel de boerenzwaluw dus populair is, gaat het niet goed met de soort. "Gelet op het feit dat het leeuwendeel van alle nesten in boerderijen gebouwd wordt, ligt daar wellicht de oorzaak van de achteruitgang en tegelijk ook de oplossing", meent Vogelbescherming Vlaanderen.
19 december 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:46
Lees meer over:
De boerenzwaluw is als laureaat uit de bus gekomen van de derde verkiezing van de vogel van het jaar door Vogelbescherming Vlaanderen. Twintig vogelsoorten waren online verkiesbaar. Uiteindelijk brachten 2.442 Vlamingen hun stem uit. De boerenzwaluw kaapte 21 procent van de stemmen weg en is daarmee net iets populairder dan de kerkuil. Op grote afstand volgen de boomklever en appelvink.

"De uitslag van deze editie leert ons dat je niet groot of indrukwekkend hoeft te zijn om het hart van vogelminnend Vlaanderen te veroveren", luidt het bij Vogelbescherming Vlaanderen. Naast heel wat grotere soorten als aalscholver, ooievaar, purperreiger, kraanvogel en wilde zwaan stonden ook kleine vogels op de lijst, meer bepaald de boomklever, groenling, boerenzwaluw en kleine mees.

Hoewel de boerenzwaluw dus populair is, gaat het niet goed met de soort. Op dit ogenblik zouden nog 20.000 à 30.000 broedparen over zijn. Begin jaren zeventig was nog sprake van 200.000 stuks. De soort vestigt zich vooral in stallen of schuren van boerderijen (98 pct), terwijl de overige twee procent een onderkomen vindt in garages. "Gelet op het feit dat het leeuwendeel van alle nesten in boerderijen gebouwd wordt, ligt daar wellicht de oorzaak van de achteruitgang en tegelijk ook de oplossing", meent Vogelbescherming Vlaanderen.

Twee jaar geleden werd de roodborst de eerste vogel van het jaar. Dit jaar viel die eer te beurt aan de steenuil. Vanaf 1 januari neemt de boerenzwaluw de fakkel over.

Meer informatie: Vogel van het Jaar

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek