Boerenbond slaakt noodkreet over rundveeprijzen

De prijzen die de boeren betaald krijgen voor hun rundvee zijn volgens de Boerenbond op een dramatisch dieptepunt beland. Sinds september 2000 zijn deze prijzen gemiddeld met 35 procent gedaald waardoor alle rundveehouders thans onder kostprijs werken. De organisatie is er niet over te spreken dat deprijzen voor consument in dezelfde periode desondanks stegen met 3procent.
27 september 2001  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:26
De prijzen die de boeren betaald krijgen voor hun rundvee zijn volgens de Boerenbond op een dramatisch dieptepunt beland. Sinds september 2000 zijn deze prijzen gemiddeld met 35 procent gedaald waardoor alle rundveehouders thans onder kostprijs werken. De organisatie is er niet over te spreken dat de prijzen voor consument in dezelfde periode desondanks stegen met 3 procent.

Zowel voor de kwalitatief beste koeien ("dikbil") als voor de gewone bestemd voor verwerking is er op een jaar tijd sprake van een prijsdaling van 20 frank (0,49 euro). Voor de gewone koeien betekent dit echter de facto een halvering van de prijs. De boeren ontvangen voor deze koeien nog slechts 18,5 frank (0,45 euro) per kilo of amper 10.000 frank (247,78 euro) per koe. De situatie dreigt op korte termijn nog te verslechteren omdat er bij het begin van de winter traditioneel veel dieren te koop aangeboden worden.

De BSE-crisis zette in het najaar 2000 de terugval der prijzen in. De EU- opkoopregeling tijdens de eerste helft van 2001 waarbij de boeren hun dieren voor vernietiging uit de markt konden laten nemen zorgde voor stabilisering. "Toen nadien teruggevallen werd op de normale interventieregeling was er opnieuw een prijsdaling omdat deze wegens de te zware administratieve procedure in de praktijk niet werkt. De boeren ontvangen ook minder omdat slachthuizen de kosten voor vernietiging van het slachtafval doorrekenen aan hen", aldus Boerenbondwoordvoerder Roger Saenen.

Tijdens een gesprek met federaal minister Neyts heeft Boerenbondvoorzitter Devisch gisteren/woensdag een aantal maatregelen bepleit zoals aanpassing van de Europese interventieregeling zodat deze wel op de prijsvorming zal wegen. Daarnaast wordt een uitkoopregeling bepleit voor de gewone zoogkoeien waarbij de betrokken boer tegelijk de milieuvergunning zou moeten inleveren. "Dit is enerzijds gunstig voor de prijzen omdat er minder dieren op de markt worden aangeboden. Anderzijds betekent het een verlichting voor de mestproblematiek", aldus Saenen.

De landbouworganisatie eist ook een onderzoek naar de vastgestelde discrepantie tussen de vleesprijzen aan de boer en aan de consument. "Er zijn het afgelopen jaar een aantal tussenpersonen die op kap van de boer en de consument verschrikkelijk veel geld verdiend hebben aan de verkoop van rundvlees. Tussen de boer en de consument gaat het achtereenvolgens om de beestenkoopmannen, slachthuizen, grossisten en versnijders, groothandel en detailhandel. We eisen dat de prijsvorming in dit proces meer transparant gebeurt, met een meer correcte prijs voor de boer, aldus Saenen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek