Boerenbond ijvert voor werkbare coëxistentieregeling

Transgene gewassen die door Europa erkend zijn en die hier rendabel kunnen geteeld worden, moeten in Vlaanderen alle kansen krijgen. Dat stelt Boerenbond naar aanleiding van een hoorzitting die dinsdag in het Vlaams parlement georganiseerd werd over de coëxistentieregeling. De landbouworganisatie zegt vertrouwen te hebben in de Europese Voedselautoriteit Efsa, die erkenningsaanvragen beoordeelt. De instelling ligt onder vuur bij tegenstanders van ggo's omdat tot hiertoe alle dossiers positief beoordeeld werden.
27 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Transgene gewassen die door Europa erkend zijn en die hier rendabel kunnen geteeld worden, moeten in Vlaanderen alle kansen krijgen. Dat stelt Boerenbond naar aanleiding van een hoorzitting die dinsdag in het Vlaams parlement georganiseerd werd over de coëxistentieregeling

Boerenbond is ervan overtuigd dat het gebruik van erkende ggo's een aantal potentiële voordelen biedt. De organisatie denkt daarbij aan productieverhoging, meer oogstzekerheid en een milieuvriendelijke plagen- en ziektebestrijding. Genetische modificatie kan ook bijdragen tot de creatie van nieuwe markten met gewassen die beschikken over specifieke productkenmerken of een hogere toegevoegde waarde, zo luidt het.

Daarom heeft Boerenbond in het Vlaams parlement gepleit voor een "werkbare coëxistentieregeling" die de producent en de consument een keuzevrijheid tussen ggo- en niet-ggo-producten garandeert. Door een goed uitgebouwde regeling, gekoppeld aan een transparante etikettering, draagt de wetgever bij tot een betere en objectievere informatieverstrekking, stelt de landbouworganisatie.

Boerenbond benadrukt dat in ons land nog geen hectare ggo-gewas is uitgezaaid. De open brief die de voorbije dagen door een aantal tegenstanders van ggo's gericht werd aan de grootdistributie valt niet in goede aarde. "Door de distributiesector te feliciteren met haar zogenaamde antihouding ten aanzien van ggo's hangt men het beeld op dat de inkopers dagelijks voor een verscheurende keuze worden gesteld. Niets is minder waar".

Het beleid moet zich volgens Boerenbond baseren op de resultaten van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek, "niet op een sfeer van bangmakerij die sommigen rond dit debat creëren". Als Vlaanderen de biotechnologische trein mist, vreest Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche dat "onze regio een eiland wordt in een zee van biotechnologische ontwikkelingen waarvan andere regio's wel de vruchten plukken".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek