Boerenbond deelt taart uit in Marollen

Enkele medewerkers van de Landelijke Gilden van de Boerenbond hebben naar aanleiding van de Wereldvoedseldag vandaag/maandag in de Brusselse Marollen naarjaarlijkse gewoonte eetwaren uitgedeeld. Dit jaar ging het om een 60-tal appel- en pruimentaarten.
16 oktober 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Enkele medewerkers van de Landelijke Gilden van de Boerenbond hebben naar aanleiding van de Wereldvoedseldag vandaag/maandag in de Brusselse Marollen naar jaarlijkse gewoonte eetwaren uitgedeeld. Dit jaar ging het om een 60-tal appel- en pruimentaarten.

Tijdens een persconferentie in de marge van de solidariteitsactie van de Landelijke Gilden van de Boerenbond in de Marollen heeft de landbouworganisatie aangedrongen op een reeks maatregelen ter bestrijding van de armoede op het platteland.

Omdat deze armoede fundamenteel verschilt van deze in steden -meer bejaarden, slechte woonkwaliteit, gebrekkige aanwezigheid en toegankelijkheid van voorzieningen - is een specifiek beleid vereist. Ook in de land- en tuinbouw is er sprake van heelwat verdoken armoede.

De organisatie dringt vooreerst aan op een herziening van de criteria op basis waarvan de gelden van het sociaal impulsfonds worden verdeeld. Deze zijn immers helemaal geënt op stedelijke probleemsituaties waardoor plattelandsgemeenten uit de boot vallen. Voorts wordt een aanpak gevraagd van de slechte woonkwaliteit, vooral als het gaat om bejaarde eigenaars. De thuiszorg en mantelzorg voor zorgbehoevende bejaarden dient te worden uitgebreid en garanties geboden voor de toegankelijkheid van welzijnsvoorzieningen via aangepaste vervoersvormen.

Wat de verdoken armoede in land- en tuinbouw betreft - uit recent onderzoek blijkt dat 22 procent van de huishoudens gekoppeld aan een landbouwbedrijf een familiaal inkomen bezit dat lager is dan 400.000 frank - pleit men voor het versoepelen van de toekenningsvoorwaarden aan landbouwers voor wat betreft het bestaansminimum en gewaarborgd inkomen voor bejaarden. De regeling met betrekking tot het kadastraal inkomen voor gronden sluit landbouwers bijna per definitie uit van het genot van deze uitkeringen. Ook de toepassingscriteria voor de begeleiding van bedrijven in nood (ALT) dient meer aangepast te worden aan de landbouwrealiteit.

Tijdens contacten met vertegenwoordigers van het Marollencentrum "Le Comité de la Samaritaine" werd afgesproken dat de gratis aardappelleveringen uit het verleden zullen worden verdergezet. De "aardappelactie" liep van november vorig jaar tot mei dit jaar.

De Landelijke Gilden zullen een nieuwe oproep lanceren aan boeren om voor dit doel gratis aardappelen af te staan. In het verleden liepen er in overleg met dit comité ook nog andere acties zoals levering van kledij, organisatie van bezoeken aan boerderijen en dergelijke.Content-Disposition: form-data; name="samenvatting"

Enkele medewerkers van de Landelijke Gilden van de Boerenbond hebben naar aanleiding van de Wereldvoedseldag vandaag/maandag in de Brusselse Marollen naar jaarlijkse gewoonte eetwaren uitgedeeld. Dit jaar ging het om een 60-tal appel- en pruimentaarten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek