header.home link

Boeren in Wervik betalen waarborg voor groenscherm

30 december 2008
In Wervik moeten bedrijven en landbouwers voortaan voor een bouwvergunning een waarborg van minimum 1.250 euro betalen als garantie voor de aanleg van een groenscherm. Als de eigenaar het zelf aanlegt, krijgt hij de borg terug. Als hij dit echter verzuimt te doen, zal de aanleg van het groenscherm gefinancierd worden met de borgsom. "We hebben vastgesteld dat bedrijven die volgens hun bouwvergunning een groenscherm moeten aanleggen, dit niet altijd doen", argumenteert schepen van Leefmilieu Bercy Slegers.
Lees meer over:
In Wervik moeten bedrijven en landbouwers voortaan voor een bouwvergunning een waarborg van minimum 1.250 euro betalen als garantie voor de aanleg van een groenscherm. Als de eigenaar het zelf aanlegt, krijgt hij de borg terug. Als hij dit echter verzuimt te doen, zal de aanleg van het groenscherm gefinancierd worden met de borgsom. "We hebben vastgesteld dat bedrijven die volgens hun bouwvergunning een groenscherm moeten aanleggen, dit niet altijd doen", argumenteert schepen van Leefmilieu Bercy Slegers (CD&V) in Het Laatste Nieuws.

Bij een controle is gebleken dat in een nieuwe industriezone slechts één bedrijf haar verplichtingen op het vlak van groenvoorziening is nagekomen. "Voor die andere bedrijven zullen we een proces-verbaal laten opmaken", aldus Slegers. Deze aanpak valt niet in de smaak bij gemeenteraadslid Belinda Beauprez (Impuls). "Dit is geen middel om ondernemers aan te trekken. Ik heb niets tegen groen, maar bij grote gebouwen kan de waarborg serieus oplopen". De tarieven in Wervik zijn overigens verschillend naargelang een bedrijf zich in industrie- of landbouwgebied bevindt. Boeren betalen één euro per vierkante meter van de oppervlakte van het gebouw, ondernemers drie euro per vierkante meter.

Met de waarborg voor het optrekken van een groenscherm scoort Wervik overigens geen primeur. Nazareth is één van de gemeenten die het systeem al langer hanteert, en daar zijn er nog grotere bedragen mee gemoeid, meldt landbouwer Luc Ally. "Na het aanplanten krijg je twee derde van de borgsom terug, pas na drie jaar volgt het resterende bedrag. Ik moet 2.500 vierkante meter aanplanten met een borg van 7.100 euro".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek