Bodemstaalname op derogatiebedrijven kan ook in 2012

Landbouwers die derogatie willen toepassen, moeten de nutriënteninhoud (stikstof en fosfaat) van hun landbouwgronden opvolgen met regelmatige bodemstaalnames. Voor 2011 wordt een overgangsregeling voorzien zodat landbouwers die derogatie toepassen de staalnames ook in 2012 nog kunnen laten uitvoeren.
25 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Landbouwers die derogatie willen toepassen, moeten de nutriënteninhoud (stikstof en fosfaat) van hun landbouwgronden opvolgen met regelmatige bodemstaalnames. Voor 2011 wordt een overgangsregeling voorzien zodat landbouwers die derogatie toepassen de staalnames ook in 2012 nog kunnen laten uitvoeren. De voorwaarden inzake bodemstalenname moeten immers nog verfijnd worden in een uitvoeringsbesluit.

Derogatie laat toe dat bedrijven meer dierlijke mest kunnen opbrengen dan de maximale bemestingsnorm van 170 kg stikstof per hectare, weliswaar onder strikte voorwaarden. De voorwaarden waaraan derogatiebedrijven moeten voldoen, staan in de Europese derogatiebeschikking, maar een aantal zaken moeten nog verfijnd worden in een uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering.

Dat is ook zo voor de specifieke bepalingen over de voorwaarden van bodemstalen in het voorjaar. Omdat de landbouwers die derogatie willen toepassen in 2011 op dit moment nog niet weten wat die bepalingen zijn, is er dit jaar een overgangsregeling. Zo zal het mogelijk zijn om de bodemstaalnames die eigenlijk in 2011 moeten worden uitgevoerd, nog te laten uitvoeren in 2012. Op dit moment heeft het voor heel wat teelten overigens geen zin meer om nog bodemstalen te laten nemen voor een bemestingsadvies in het huidige groeiseizoen.

Landbouwers die al stalen genomen hebben volgens de voorwaarden van de vorige derogatie, zullen wellicht geen of slechts een beperkte bijsturing in 2012 moeten doen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek