"Biotechnologie mag niet uitgesloten worden"

Vlaams minister-president Kris Peeters bracht een bezoek aan het Departement Planten Systeembiologie van het VIB, onlangs uitgeroepen tot beste plantenonderzoekscentrum ter wereld. Hij transformeerde er zelf een plant en benadrukte het belang van biotechnologisch onderzoek voor een duurzame en competitieve landbouw.
7 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56

Vlaams minister-president Kris Peeters bracht een bezoek aan het Departement Planten Systeembiologie (PSB) van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), onlangs uitgeroepen tot beste plantenonderzoekscentrum ter wereld. Hij bezocht de laboratoria, serres en een veldproef, transformeerde zelf een plant en benadrukte het belang van biotechnologisch onderzoek voor een duurzame landbouw.

Het VIB-PSB kreeg onlangs een internationale erkenning als beste plantenbiotechnologisch instituut ter wereld. Uit een studie van het ARC Centre of excellence in Australië bleek dat publicaties van het PSB gemiddeld het vaakst geciteerd worden in andere onderzoeksrapporten. Daarmee hebben de wetenschappers van het PSB wereldwijd de grootste impact op ontwikkelingen binnen de discipline plantenonderzoek.

Naar aanleiding van die erkenning bracht Vlaams minister-president Kris Peeters een bezoek aan de laboratoria, serres en de populierenveldproef van het PSB. Na een korte uitleg over het principe van genetisch wijzigen, nam hij zelf de proefbuis ter hand om een Arabidopsis plant of zandraket met een bacterie te injecteren. Daarna kreeg hij een demonstratie van de volgende onderzoeksfasen in de serres en uiteindelijk op het proefveld.

Zandraket is de ‘laboratoriummuis’ van het plantenbiotechnologisch onderzoek. Doel van het onderzoek is de moleculaire mechanismen blootleggen die aan de basis liggen van de groei en ontwikkeling van planten. Die kennis kan vervolgens worden toegepast in verschillende domeinen, bijvoorbeeld in het optimaliseren van het beheer van teelten en het genetisch wijzigen van gewassen.

Peeters maakte van de gelegenheid gebruik om zijn steun voor de toepassing van biotechnologie in een competitieve en duurzame landbouw uit te drukken. “Onze Vlaamse landbouw moet kunnen beschikken over alle mogelijke middelen om competitief te blijven en verder te verduurzamen. Daarbij mogen we ons niet laten leiden door de emotionele geladenheid van het debat rond ggo’s. Wetenschappelijke argumenten, dáár moeten we naar luisteren. Zolang de veiligheid van ons voedsel en leefmilieu gegarandeerd blijft, mogen we biotechnologische toepassingen niet uitsluiten.”

Peeters benadrukte het belang van investeringen door de Vlaamse overheid in wetenschappelijk onderzoek op topniveau. “Met VIB maar ook met Imec (onderzoekscentrum in nano-elektronica en nanotechnologie, nvdr) telt Vlaanderen twee internationaal vermaarde onderzoekscentra. Investeren in een verdere ontwikkeling daarvan loont. Wetenschappelijk onderzoek vormt immers een van de belangrijkste pijlers van onze kenniseconomie.”

Hij voegde er nog aan toe dat hij in de komende Europese Landbouwraden zal pleiten voor een overkoepelend ggo-beleid. “Als we het beleid overlaten aan de lidstaten wordt het een lappendeken van regelingen waar niemand nog wijs uit wordt.”

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek