"Biodiversiteit integreren in andere beleidsvormen EU"

De EU moet het verlies van biodiversiteit tegen 2020 een halt toeroepen en biodiversiteit waar mogelijk herstellen. Dat staat in een niet-bindende resolutie van de Europarlementsleden. Zij betreuren het mislukken van de EU-biodiversiteitsdoelstelling voor 2010 en willen biodiversiteit in de andere beleidsvormen van de EU integreren.
22 september 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

De EU moet het verlies van biodiversiteit tegen 2020 een halt toeroepen en biodiversiteit waar mogelijk herstellen. Dat staat in een niet-bindende resolutie die de Europarlementsleden dinsdag hebben aangenomen. Zij betreuren dat de EU-doelstelling om het biodiversiteitsverlies tegen 2010 te stoppen, niet is gehaald en vragen dat het behoud van biodiversiteit in de andere beleidsvormen van de EU geïntegreerd wordt.

In haar tussentijdse beoordeling in 2008 stelde de Commissie dat 50 procent van de soorten en mogelijk tot 80 procent van de habitattypes bedreigd worden. Studies wijzen erop dat de vermindering van de welvaart als gevolg van het biodiversiteitsverlies momenteel ongeveer 50 miljard euro per jaar bedraagt (iets minder dan één procent van het BBP) en oploopt tot 14 biljoen euro of zeven procent van het geschatte BBP per jaar in 2050.

Het nieuwe hoofddoel van de EU om het biodiversiteitsverlies en de achteruitgang van de ecosysteemdiensten in de EU uiterlijk in 2020 tot staan te brengen en, voor zover dit haalbaar is, ongedaan te maken, wordt verwelkomd door de Europarlementsleden. Ze vinden wel, dat "het tot staan brengen van het biodiversiteitsverlies de absolute minimumambitie is die voor 2020 moet worden gerealiseerd."

De Commissie wordt verzocht om te zorgen voor verdere integratie van de biodiversiteit in de andere beleidsvormen van de EU, zoals landbouw, bosbouw, visserij, regionaal beleid en cohesie, energie, industrie, vervoer, toerisme, ontwikkelingssamenwerking, onderzoek en innovatie. De EU moet bovendien nieuwe impulsen geven aan haar internationale inspanningen om biodiversiteitsverlies tegen te gaan, en zo bijdragen aan de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling tegen 2015.

De Europarlementsleden zijn ervan overtuigd dat overheidsuitgaven alleen niet voldoende zijn om de hoofddoelstelling van de EU te verwezenlijken en onderstrepen daarom het belang van de verantwoordelijkheid van bedrijven om de biodiversiteit te beschermen. Ze verzoeken de Commissie om te bekijken hoe de beleidsmaatregelen kunnen worden uitgevoerd op een wijze die positieve investeringen in biodiversiteitsbehoud aanmoedigt en investeringen die negatieve gevolgen hebben voor de biodiversiteit minder aantrekkelijk maakt, zowel in de openbare als in de particuliere sector.

De leden onderstrepen tenslotte de noodzaak om de externe kosten, risico’s en effecten, zoals schade aan de biodiversiteit of de kosten ter ondersteuning van de biodiversiteit, door te berekenen in de uiteindelijke prijs van de producten op de markt.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek