Bescherming waardevolle graslanden beroert parlement
nieuwsVolksvertegenwoordigers van sp.a, N-VA en Groen! hekelden in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement het uitblijven van wettelijke bescherming voor ecologisch waardevolle en historisch permanente graslanden. Ook Natuurpunt vindt dat het dossier te lang aansleept. Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege verzekert dat volop gewerkt wordt aan de afbakening van waardevolle graslanden.
"Het scheuren van ecologisch waardevolle en historisch permanente (kustpolder-)graslanden is onherstelbaar en maakt dat er op den duur steeds minder te beschermen valt", verklaart John Crombez. Het sp.a-parlementslid meent dat het scheuren van dergelijke graslanden bovendien bijdraagt tot wildschade omdat vogels en ganzen zich verplaatsen naar andere gebieden, waar dan wintergraan te vinden is. Ook de parlementariërs Dirk Peeters (Groen!) en Wilfried Vandaele (N-VA) vrezen dat het uitblijven van bescherming resulteert in natuurschade op het terrein omdat "voortdurend graslanden worden gescheurd".
"Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een ontwerpkaart opgemaakt van de historisch permanente graslanden. Een kaart die tot stand kwam na een grondige terreintoets en overleg met de de afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling van het beleidsdomein Landbouw", repliceert minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. De voorbije maanden is volgens de minister herhaaldelijk overlegd met Kris Peeters, bevoegd voor landbouw. "Er is immers nooit een duidelijke definitie gegeven van 'bijzonder waardevolle historisch permanente graslanden' zodat de kwalificatie bijzonder complex is en tijd vraagt", legt Schauvliege uit.
De biologische waarderingskaarten geven volgens de minister geen afdoende beoordelingsmaatstaf. Daarom werkt zij nu samen met Kris Peeters aan een afbakening van die graslanden. Bovendien is in het Wildschadebesluit van 2009 een evaluatie voorzien van het vergoedingssysteem voor schade aangericht door wildsoorten. Zodra de oefening over de bijzonder waardevolle graslanden is afgerond en er voorstellen zijn ter verbetering van het Wildschadebesluit, gaat het ontwerp van afbakeningskaart en de lijst van de bijzonder waardevolle historisch permanente graslanden voor advies naar de strategische adviesraden en worden daarna beide dossiers voorgelegd aan de Vlaamse regering. "Specifiek voor de kustpolder, wordt er naast de kaart van de poldergronden ook gewerkt aan de opmaak van de specifieke instandhoudingsdoelstellingen voor het Habitatrichtlijngebied Polders, inclusief het Vogelrichtlijngebied Poldercomplex", zegt Schauvliege.
De minister zal het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek opdracht geven om, in samenwerking met het Departement Landbouw en Visserij, de biologische waarderingskaarten, te actualiseren voor wat betreft de biologische kwaliteit van graslanden. "Deze geactualiseerde kaarten kunnen dan ingezet worden in het landbouwbeleid, gericht op het behoud van die graslanden", meent Schauvliege. CD&V-parlementslid Tinne Rombouts herinnert haar collega-parlementsleden aan de foutenmarge van 10 procent in de biologische waarderingskaarten en schaart zich daarom achter de minister met de boodschap dat een correcte kaart belangrijk is gelet op de invloed op het landgebruik van die percelen.
Een evenwichtige aanpak van de problematiek, vergt volgens Rombouts een gelijktijdige beslissing over de hele problematiek. "De opdracht tot het maken van een geactualiseerde kaart van historisch permanente graslanden kadert in het besluit van de Vlaamse regering met betrekking tot wildschade", verklaart Rombouts. Daarom vraagt zij evenveel belang te hechten aan de evaluatie van het Wildschadebesluit en het formuleren van voorstellen tot verbetering van die regeling.
Dirk Peeters meent dat nog langer wachten tot er duidelijkheid komt over de kaarten en over de definitie, ervoor zorgt dat waardevolle graslanden verder gescheurd worden tot "er niets meer over is om te beschermen". Ook Wilfried Vandaele vreest onomkeerbare schade. Natuurpunt liet na de bespreking van het dossier in het Vlaams parlement weten dat hun geduld op is. "Meer dan twee jaar na het besluit van de Vlaamse regering is er niet één kaart opgemaakt omdat de landbouwsector filibustert over details", zegt Wim Van Gils, "daarom onderzoeken we nu onze juridische opties".
Minister Schauvliege wees in het parlement op het belang van een beslissing waar iedereen achter staat om een procedureslag te vermijden die jaren vertraging tot gevolg zou hebben.