Beschermde diersoorten en habitats in Vlaanderen

De Vlaamse Regering heeft de ecologische doelstellingen voor het in stand houden van Europees beschermde soorten en habitats vastgelegd. "De vastlegging van deze gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen is nodig in het kader van het Europees natuurbeleid", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.
26 juli 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:55
Lees meer over:

De Vlaamse Regering heeft de ecologische doelstellingen voor het in stand houden van Europees beschermde soorten en habitats vastgelegd. "De vastlegging van deze gewestelijke instandhoudingsdoelstellingen is een belangrijke stap om onze verplichtingen in het kader van het Europees natuurbeleid te vervullen", zegt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege.

Om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen, verplicht de Europese Unie de lidstaten om voor Europees belangrijke soorten en habitats, doelstellingen vast te leggen. Vlaanderen koos ervoor om dat eerst op gewestelijk niveau te doen alvorens dat te vertalen in doelstellingen voor afzonderlijke gebieden. Vlaanderen is nu klaar met de eerste oefening na grondig wetenschappelijk onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Volgens Schauvliege zijn er heel concrete doelstellingen vastgelegd. "Voor soorten gaat het bijvoorbeeld over een totale populatie van 75 paartjes van de roerdomp, een zeldzame moerasreiger. Ook voor heel wat andere soorten zoals de gladde slang, de boomkikker en de groenknolorchis zijn er nu duidelijke doelstellingen", aldus Schauvliege.

Wat doelstellingen voor habitats betreft, streeft de Vlaamse regering naar 640 tot 840 ha extra oppervlakte aan droge heide om een goede ecologische toestand te bereiken. De uitwerking van concrete doelen voor de afzonderlijke Europees beschermde gebieden wordt voorafgegaan door overleg met administraties en doelgroepen.

Voor de eerste gebieden zal eind dit jaar het overlegproces afgerond zijn. Dan wordt bekeken hoe de doelen, in overleg met de verschillende partners, echt gerealiseerd kunnen worden. De afwerking van de doelen voor de afzonderlijke gebieden zou tegen midden 2012 geklaard moeten zijn.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek