Belgomilk voorziet met wkk in eigen energiebehoefte
nieuwsNa 2 jaar kan Milcolbel haar warmtekrachtkoppelingsintallatie in gebruik nemen op de site van Langemark. "Hiermee produceren we 54 gigawattuur per jaar, goed voor het elektrisch jaarverbruik van deze vestiging", zegt algemeen directeur Patric Buggenhout. Ook met de 25 ton stoom die we per uur produceren, dekken we perfect onze gemiddelde behoefte".
De beslissing om de energievoorziening van Belgomilk, de vestiging van moederbedrijf Milcobel in Langemark, te baseren op een warmtekrachtkoppeling dateert al van november 2007. Toch duurde het nog tot de zomer van 2009 vooraleer de installatie operationeel was. "Het gaat om vrij zware investering: een zogenaamde mid-size installatie", legt Geert De Duytschaever, plant manager van Langemark uit.
"Hiermee produceren we jaarlijks 54 gigawattuur, wat neerkomt op het jaarlijks elektriciteitsverbruik van deze site. Ter vergelijking: dat komt overeen met het jaarverbruik van alle 15.000 gezinnen van Ieper en Langemark samen. Omwille van het seizoensaspect van onze ijsproductie bij Ysco zijn we genoodzaakt om tijdens de zomerperiode dertig procent bij te kopen", vervolgt De Duytschaever.
"In de overige maanden kunnen we zo'n tien procent in het openbaar net injecteren. Naast elektriciteit genereert de wkk ook stoom. "Die gebruiken we hoofdzakelijk om het water uit de melk te onttrekken tijdens het productieproces van melkpoeder. Ook hier draaien we op jaarbasis break even. De 25 ton stoom die we elk uur produceren, dekt perfect onze behoefte".
Vraag blijft in hoeverre het opportuun is om in economsch barre tijden een investering van 7 miljoen euro te doen? "De bouw van deze wkk kadert in een breder perspectief", antwoordt Patric Buggenhout, algemeen directeur van Milcobel. "Als we de kostprijs van melkpoeder onder de loep nemen, dan stellen we vast dat 91 procent bestaat uit grondstofkost. Van de overige negen procent gaat ruim de helft naar energiekost. We hebben er dus alle belang bij die kostenpost onder controle te houden".
De wkk beantwoordt niet alleen aan het simultaan verbruik van stroom en warmte, maar levert het bedrijf ook een ecologisch voordeel op. "Met deze installatie stoten we netto 5.150 ton minder CO2 uit", vult plant manager De Duytschaever aan. "Bovendien hebben we kosten noch moeite gespaard om de geluidsoverlast quasi volledig weg te werken".
"De uitdaging die ons op korte termijn in de poederafdeling wacht, is - naast de optimalisatie van de melk- en personeelsplanning - de stoombehoefte zo egaal mogelijk proberen te spreiden zodat de wkk tegen optimaal rendement kan draaien. In die optiek kan het zinvol zijn het huidig aanvoerregime van melk eens tegen het licht te houden".