"Belgische import houdt kangoeroeslachting in stand"
nieuwsDe Australische kangoeroe-industrie is jaarlijks meer dan 60 miljoen dollar waard en stelt meer dan 4.000 mensen tewerk. "Twee derde van al het kangoeroevlees is voor het buitenland bestemd. Ongeveer 95 procent wordt geëxporteerd naar Rusland en de Europese Unie", zegt Pearson. In ons land neemt de populariteit van kangoeroevlees toe. Ook Delhaize en Carrefour bieden het aan.
Volgens de industrie telt Australië 23 miljoen kangoeroes. Met de Australische overheid werd overeengekomen dat dit jaar 3,6 miljoen kangoeroes mogen gedood worden. Dat is ongeveer 15 à 20 procent van de totale populatie."Het probleem is dat deze quota zijn berekend op de totale populatie, terwijl er maar in een beperkt aantal gebieden mag gejaagd worden. Daardoor is de kangoeroepopulatie in die gebieden zo goed als uitgestorven".
De dierenrechtenorganisatie hekelt ook de manier waarop de dieren worden geslacht. Op videobeelden is te zien hoe kangoeroes bij nacht worden neergeschoten. "Doordat de grotere mannetjes al bijna allemaal zijn afgeslacht, worden nu vooral vrouwelijke dieren neergeschoten. Daardoor zijn heel wat soorten met uitsterven bedreigd. Bovendien worden de kleine kangoeroes in de buidel op een brutale wijze gedood. Moederdieren hebben naast een kleintje in de buidel ook een kleintje aan de voet. Zij zijn nog sterk afhankelijk van moedermelk. Wanneer hun moeder wordt gedood, sterven zij vaak de hongerdood", aldus Pearson.
Maar ook op vlak van voedselveiligheid is de kangoeroejacht volgens de ngo alarmerend. "Kangoeroekarkassen worden aan een truck vastgemaakt en kunnen daar tot 10 uur blijven hangen bij een temperatuur van 30 graden. Daarna worden ze in grote containers geplaatst gedurende een tiental dagen waar de temperatuur zeer sterk schommelt, zelfs tot 25 graden. Daardoor krijgen bacteriën vrij spel", vertelt de AL-directeur, die met zijn organisatie twee jaar onderzoek uitvoerde naar de situatie op het terrein. "Er zijn gevallen bekend waarbij mensen ziek werden van het eten van kangoeroevlees".
In Australië worden er wel controles op de voedselveiligheid uitgevoerd, maar die zijn volgens Pearson te laks. "De industrie weet op voorhand wanneer de controles plaatsvinden en kunnen dus op tijd de nodige maatregelen nemen om volgens de wet te werken, maar zodra de controle gedaan is, is de hygiëne vaak ver zoek". De delegatie van Animal Liberation wil van zijn bezoek aan België gebruik maken om gesprekken aan te knopen met europarlementsleden. "Wij willen Europa vragen om Australië onder druk te zetten om een einde te maken aan deze wanpraktijken. Bovendien willen we de Belgische bedrijven ook vragen om de import stop te zetten", besluit Mark Pearson.(GL)