Belgische en Vlaamse mosselen zijn beschermde merken

nieuws
De 'Belgische mossel' en de 'Vlaamse mossel' zijn sinds kort allebei geregistreerde merknamen. Dat gebeurde op initiatief van het European Meat Industry Office. De merknamen en bijhorende logo's moeten het Belgische en Vlaamse product meer naambekendheid geven. Na jarenlange experimenten worden voor de Belgische kust dit jaar voor het eerst op relatief grote schaal mosselen geoogst.
8 januari 2007  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:35
'Belgische mosselen' en 'Vlaamse mosselen' zijn sinds kort allebei geregistreerde merknamen. Dat gebeurde op initiatief van het European Meat Industry Office. De merknamen en bijhorende logo's moeten het Belgische en Vlaamse product meer naambekendheid geven.

Hoewel België een echte mosselcultuur heeft, komen er toch meestal mosselen uit Zeeland op ons bord. Daarom ging men tien jaar geleden op zoek naar een eigen alternatief. Er werd een technologie ontwikkeld met drijvende kooien, die in augustus 2006 een eerste, beperkte oogst opleverde. Vanaf 2007 moet een nieuw kooitype de mosseloogst voor de Belgische kust verveelvoudigen. "De bedoeling is dat de Belgische mosselproducent de eigen markt verovert en de helft van de mosselconsumptie in handen krijgt", luidt het.

De merknamen 'Belgische mosselen' en 'Vlaamse mosselen' en de logo's moeten die ambities ondersteunen. "Als je deze labels consequent gebruikt, herkent de consument na een tijd het merkbeeld en de merkwaarde", zegt Koen Vangoidsenhoven van de European Meat Industry Office. De restaurants, handelszaken en consumenten reageren alvast positief op de Belgische mossel. Gastronomen loven de sappige, krachtige smaak en het jumbokaliber. Ze zijn bovendien goedkoper dan de Zeeuwse variant.(KS)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek