Belgische en Vlaamse mosselen zijn beschermde merken
nieuwsHoewel België een echte mosselcultuur heeft, komen er toch meestal mosselen uit Zeeland op ons bord. Daarom ging men tien jaar geleden op zoek naar een eigen alternatief. Er werd een technologie ontwikkeld met drijvende kooien, die in augustus 2006 een eerste, beperkte oogst opleverde. Vanaf 2007 moet een nieuw kooitype de mosseloogst voor de Belgische kust verveelvoudigen. "De bedoeling is dat de Belgische mosselproducent de eigen markt verovert en de helft van de mosselconsumptie in handen krijgt", luidt het.
De merknamen 'Belgische mosselen' en 'Vlaamse mosselen' en de logo's moeten die ambities ondersteunen. "Als je deze labels consequent gebruikt, herkent de consument na een tijd het merkbeeld en de merkwaarde", zegt Koen Vangoidsenhoven van de European Meat Industry Office. De restaurants, handelszaken en consumenten reageren alvast positief op de Belgische mossel. Gastronomen loven de sappige, krachtige smaak en het jumbokaliber. Ze zijn bovendien goedkoper dan de Zeeuwse variant.(KS)